Fetmaoperation påverkar graviditetsrisker

En fetmaoperation har både positiva och negativa effekter på riskerna för komplikationer vid en kommande graviditet och förlossning.

Kari Johansson

Kari Johansson

Foto: Lina Eidenberg

Uppsala2015-02-25 23:09

Det framgår av en svensk studie som publiceras i veckans nummer av den ledande medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.

– Våra resultat talar för att kvinnor som blir med barn efter en fetmaoperation bör betraktas som en särskild riskgrupp och ägnas extra omsorg från mödravårdens sida, säger forskaren Kari Johansson vid Karolinska institutet.

Kirurgisk behandling är ett effektivt sätt för feta personer att gå ner i vikt och brukar ha flera positiva hälsoeffekter.

– Däremot har det fram till nu saknats kunskaper om hur en sådan operation påverkar en kommande graviditet och det väntade barnet, säger Kari Johansson.

Den nya studien bygger på uppgifter från hälsoregister om 596 graviditeter hos kvinnor som genomgått en fetmaoperation och 2 356 graviditeter hos jämförelsekvinnor som inte opererats, vars BMI-värden när de blev gravida var lika höga som de fetmaopererade kvinnornas BMI-värden varit före operationen.

Två procent av de fetmaopererade kvinnorna utvecklade graviditetsdiabetes, jämfört med sju procent av kvinnorna i kontrollgruppen. Och medan var elfte kvinna som genomgått fetmakirurgi födde ett barn som var ”stort för tiden” gjorde nästan var fjärde kvinna i kontrollgruppen det.

Dessa minskade risker kan vägas mot att kvinnor som opererats för fetma hade något kortare graviditetslängd och mer än dubbelt så hög risk att föda barn som var ”lätta för tiden”. Potentiellt mest oroande är att 1,7 procent av barnen bland kvinnorna som fetmaopererats dog i slutet av graviditeten eller som nyfödda, jämfört med 0,7 procent av barnen i jämförelsegruppen.

– Samtidigt som detta måste tas på största allvar är det viktigt att betona att detta samband inte är statistiskt säkerställt och behöver studeras närmare i större material, säger Kari Johansson.

Varför en fetmaoperation inte har odelat positiva effekter på riskerna för komplikationer under graviditeten är oklart. Forskarna misstänker att det har att göra med att fostret påverkas av att upptaget av vissa näringsämnen försämras efter operationen.

– Därför finns skäl att följa graviditeten med extra ultraljud för att kontrollera fostrets tillväxt, ge detaljerade kostråd och hålla noga koll på intaget av kosttillskott som behövs för att undvika näringsbrist efter en fetmaoperation, säger Kari Johansson.

Övervikt har ökat bland gravida

Fetma hos den blivande mamman ökar risken för bland annat graviditetsdiabetes, för att barnet föds mycket för tidigt, har medfödda missbildningar eller i värsta fall dör i livmodern i slutet av graviditeten.

Övervikt och fetma hos kvinnor som väntar barn har ökat under de senaste årtiondena. I dag är cirka en tredjedel av kvinnorna överviktiga eller feta när de blir gravida.

Årligen görs cirka 8 000 fetmaoperationer i Sverige. Åtta av tio fetmaoperationer görs på kvinnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om