Fick ingen sjuktransport

84-årige Olov Watson skickades hem från Akademiska sjukhuset i bara strumplästen i nio graders kyla. Några minuter efter han kom hem dog han.

Dottern Annika Fridén tycker att Akademiska sjukhuset måste se över sina rutiner.

Dottern Annika Fridén tycker att Akademiska sjukhuset måste se över sina rutiner.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-03-01 07:01

– Jag bad flera gånger att pappa skulle få en sjuktransport. Ändå skickades han hem i taxi och tvingades gå hundra meter i snön. Innanför tröskeln föll han ihop död, berättar dottern Annika Fridén.

Olov Watson hade vårdats på Akademiska sjukhuset för en inflammation i bukspottskörteln. I torsdags ansågs han färdigbehandlad och skulle hem. Han var bosatt i Gunsta utanför Uppsala men på grund av snön gick det inte att åka ända fram till huset med bil.
– Sista hundra meterna måste man gå på en promenadväg i snön uppför en ganska brant backe. Jag hade gång på gång sagt åt sjukhuset att det skulle vara för svårt för honom att gå och att de måste ordna en sjukvårdstransport med till exempel en sittande bår, berättar hans dotter Annika Fridén.

I stället sattes Olov Watson i en vanlig taxi, klädd i tunna sjukhusbyxor och sjukhuströja. På fötterna hade han strumpor med tunna plastöverdrag. Någon mössa hade han inte. Plastöverdragen på stumporna var hala och taxichauffören klarade inte att hjälpa Olov Watson uppför backen utan fick be en grannfamilj om hjälp.
– När taxichauffören knackade på dörren och bad om hjälp var Olov så trött att han hade ramlat omkull och blivit liggande i snön. Min tonårige son hjälpte till att dra upp honom och tillsammans med chauffören lyckades man få in Olov i sitt hus, berättar grannen Eva Ahlgren.

I huset väntade Olov Watsons hustru som själv just kommit hem från sjukhuset efter en hjärtoperation. När han kom in i huset segnade han ner död framför ögonen på sin hustru. Grannen Eva Ahlgren som är sjuksköterska gjorde hjärt- och lungräddning men hans liv gick inte att rädda. Dödsorsaken är oklar men Annika Fridén tror att den ansträngande promenaden utan ordentliga kläder i kylan spelat in.
– Vi vet inte hur länge pappa skulle ha levt om det här inte hänt, men jag tror att omständigheterna när han skickades hem bidrog till att han dog.

Även Eva Ahlgren är mycket kritisk.
– Oavsett om det var ett missförstånd eller inte som gjorde att man inte beställdes en liggande transport så tycker jag det är upprörande att Olov i den kyla som rådde fick lämna sjukhuset i tunna kläder utan skor. Klädd på det viset ramlade han i snön där han blev liggande, det var ovärdigt.

Annika Fridén tycker att Akademiska sjukhuset måste se över sina rutiner.
– Jag är glad att pappa fick komma hem men inte på det här sättet. Det som hänt är fasansfullt för oss i familjen.

Efter sin pappas död har hon varit i kontakt med sjukhuset.
– De sa att det inte fanns några noteringar om att han behövde sjuktransport. Men min pappa var helt klar i huvudet och det hade räckt om de pratat med honom.

Charlotta Marquardt är avdelningschef på avdelning 70 a2 där Olov Watson vårdades. Enligt Charlotta Marquardt försökte vårdpersonalen övertala honom att stanna kvar över helgen men han var mycket angelägen om att få resa hem.
– Han var mycket bestämd och sa att han kunde åka som han var klädd. I kontakter med anhöriga framkom inget annat än att han behövde taxi och därför beställdes en taxi från dörr till dörr.
– Det måste ha blivit en kommunikationsmiss. Det här är jättetråkigt för alla inblandade, framhåller Charlotta Marquardt.

Annika Fridén ifrågasätter att vårdpersonalen inte såg till att hennes pappa var ordentligt klädd, även om han sade sig klara resan i tunna kläder. De allra flesta patienter som är medicinskt färdigbehandlade vid Akademiska sjukhuset får hemtransport med taxi. Det är bara när patienter är sängbundna, extremt medtagna eller har mycket lång resväg som det blir aktuellt med ambulanstransport.

FAKTA SJUKRESOR

Patienter som får landstingsfinansierad vård har rätt till ersättning för sina resekostnader.

Ersättning kan utgå för färdsätt som privat bil, buss eller tåg.

Det kan handla om taxi om patienten inte kan färdas på annat sätt.

Det finns rullstolstaxi där patienten reser sittande i sin rullstol, och även bårtaxi där patienten kan

transporteras liggande.

Vårdpersonalen avgör om patienten har rätt att färdas med taxi.

Taxiresor beställs via landstingets beställningscentral.

Högkostnadsskyddet för sjukresor ligger på 1200 kr inom 12 månader.

Kostnader för privat bil och taxi räknas tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om