Fick inte veta att bygglovet saknades

Vem som är ansvarig för att informationen i samband med ett bostadsköp är korrekt är ofta oklart för konsumenterna, visar en undersökning från Fastighetsmäklarnämnden. Paret Strindberg som köpte en bostadsrätt i Fålhagen känner sig förda bakom ljuset av mäklaren.

Paret Strindberg i sin lägenhet

Paret Strindberg i sin lägenhet

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-01-22 07:55
Tvårummaren om 55 kvadratmeter i främre Fålhagen verkade vid en första anblick inte så speciell. Det var först när paret Strindberg fick veta av mäklaren att det fanns möjlighet att köpa loss vindsvåningen och skapa en etagelägenhet som de bestämde sig för att lägga bud.
- Det var helt avgörande, mäklaren visade oss vinden och påstod att det skulle vara möjligt att köpa loss den för en mindre summa och nästan fördubbla lägenhetens yta, säger Johan Strindberg.

I den efterföljande budgivningen steg priset med 215 000 kronor, men när det var dags att skriva kontrakt hade formuleringarna om vinden ändrats i objekts­beskrivningen. Nu framgick det att föreningen inte hade fattat något beslut i fråga om att sälja vinds­utrymmet.
- Mäklaren berättade hastigt ögonblicket före kontraktet skulle skrivas på att det hade skett en ändring avseende vinden, men både han och säljaren lät påskina att det fortfarande skulle vara möjligt att köpa vinden, hävdar Johan Strindberg.
- När mäklaren ändrar uppgiften var det för sent för vår del. Vi hade redan sålt vår befintliga bostad, säger Johan Strindberg.

Mäklaren säger till UNT att han tydligt informerade köparen om att det varken fanns styrelsebeslut eller bygglov. Johan Strindberg har också undertecknat den nya objektsbeskrivningen och därmed medgivit att han tagit del av informationen att det saknades ett beslut i frågan.

Stefan Widerlöv, personalchef på Widerlöv & Co, beklagar att paret är missnöjda med köpet.
- Det är beklagligt att de känner sig besvikna. Samtidigt är det förvånande att de valde att genomföra köpet trots att de ansåg att möjligheten att förvärva vindsutrymmet var en avgörande faktor och att de innan kontraktsskrivningen informerats om att föreningen inte fattat några formella beslut i frågan, säger Stefan Widerlöv.

Nu ser det ut som att det kan bli möjligt för paret Strindberg att köpa loss vinden i alla fall, efter att själva ha drivit frågan i bostadsrättsföreningens styrelse, men det är inte säkert att de får bygglov.
- Vi är inte erfarna bostadsköpare, men vi trodde att mäklaren skulle se till våra intressen också. Det är möjligt att Widerlöv & Co inte har gjort något juridiskt fel, men jag tycker inte att det är etiskt försvarbart.
- Vi och de andra spekulanterna lurades att lägga bud under falska premisser. Vi överväger att göra en anmälan till Fastighetsmäklarnämnden, säger Johan Strindberg.
- Värderingen och prissättningen av den aktuella lägenheten grundade sig på vad liknande lägenheter av samma storlek i föreningen sålts för tidigare. Det aktuella slutpriset ligger i nivå med vad motsvarande tvårumslägenheter, utan någon fysisk möjlighet över huvud taget att utöka lägenhetens yta, sålts för i föreningen, säger Stefan Widerlöv.

De flesta konsumenter har dålig kunskap om sina skyldigheter och rättigheter i samband med bostadsaffärer förmedlade av fastighetsmäklare. Det visar en undersökning som Fastighetsmäklarnämnden genomförde i december.
- Det är fortfarande få som vet vilket ansvar man har som konsument vilket är olyckligt, säger Anna-­Lena Järvstrand, myndighetschef på Fastighetsmäklarnämnden.
Stefan Widerlöv på Widerlöv & Co håller med om att kunskapen ofta är dålig bland kunderna.
- Det kan bli ett stort problem om kunderna inte vet vilka regler som gäller. Vi gör vårt bästa för att på olika sätt informera om köparens undersökningsplikt och kan säkert förbättra detta ytterligare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om