Det visar forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet in en ny studie, som publiceras i facktidskriften BMC Psychiatry.
– Våra fynd stärker hypotesen att brist på D-vitamin och vissa fettsyror som finns i fisk kan bidra till uppkomsten av psykotiska besvär. Det behövs dock mer forskning för att säkert veta om det rör sig om ett orsakssamband, säger forskaren Maria Hedelin vid Karolinska institutet.
Den nya studien bygger på uppgifter om nära 34 000 kvinnor i Uppsala sjukvårdsregion. När studien startade besvarade de en omfattande enkät om sina matvanor och elva år senare även ett ingående frågeformulär om i vilken mån och hur ofta de hade olika psykosliknande symtom.
Det är inte ovanligt att någon enstaka gång ha något psykosliknande symtom, det hade drygt 40 procent av kvinnorna haft. Men bara omkring två procent av dem hade ofta eller nästan alltid flera sådana symtom, som till exempel att anse sig vara utsatt för en konspiration, stå under någon annans kontroll, motta dolda budskap eller att en familjemedlem eller vän ersatts av någon dubbelgångare.
När forskarna granskade om matvanorna för kvinnor som hade så täta psykotiska symtom skilde ut sig på något sätt fann de ett tydligt samband med konsumtionen av fisk. En hög nivå av psykotiska symtom var dubbelt så vanligt bland kvinnor som sällan eller aldrig åt fisk jämfört med bland kvinnor som åt fisk tre till fyra gånger varje vecka.
Utifrån uppgifterna om matvanorna beräknade forskarna hur mycket kvinnorna fick i sig av fettsyrorna omega-3 (finns i framför allt fisk, men också till exempel rapsolja) och omega-6 (finns i till exempel solros-, soja- och majsolja) och av D-vitamin (finns i till exempel fisk, ägg och mjölk).
Också här fann de forskarna ett tydligt samband mellan en låg konsumtion av D-vitamin och av fettsyrorna, i synnerhet omega-6, och ökad förekomst av psykotiska symtom.
– För den lilla grupp kvinnor som åt extremt mycket fisk och fick i sig extremt mycket av dessa fleromättade fettsyror såg vi däremot inte längre någon minskad förekomst av psykotiska symtom, snarare tvärtom, säger Maria Hedelin.
Studien kan inte ge någon säker förklaring till sambandet mellan å ena sidan tre till fyra fiskmåltider i veckan och ett ”mellanhögt” intag av omega-3 och omega-6, å andra sidan minskad förekomst av psykotiska besvär.
– Vi vet dock att omega-3 och omega-6 är viktiga beståndsdelar i nervcellerna membran i hjärnan och att D-vitamin spelar en viktig roll för cellers tillväxt och specialisering. Därför kan man tänka sig att låga halter av dem kan leda till störningar i nervcellernas funktion, säger Maria Hedelin.
Samtidigt som hon betonar behovet av ytterligare forskning anser hon att det redan i dag finns goda skäl att rekommendera ökad konsumtion av fisk. I dag äter de flesta inte fisk så ofta som tre till fyra gånger i veckan.
– Även om vi ännu inte vet om ökad konsumtion verkligen skyddar mot psykotiska symtom vet vi ju att fisk har många andra positiva hälsoeffekter. Allra bäst är beläggen för att fisk skyddar mot uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar, säger Maria Hedelin.