Fiskdöden fortfarande ett mysterium
Orsaken till den stora fiskdöden i Fyrisån förra sommaren lär komma att förbli en gåta. Allt talar för att försöken att spåra ämnet som dödade hundratals fiskar snart avslutas.
— Materialet är så litet och skadebilden så diffus att det sannolikt inte är meningsfullt att försöka gå vidare. Med nittionio procents säkerhet blir detta vårt beslut, säger Nils Hydén, miljöbrottssamordnare på SKL.
Lite att gå på
Beslutet kommer att ingå i det utlåtande som SKL lämnar till åklagaren i Uppsala, troligen inom ett par veckor. Därefter tar åklagaren ställning till om ärendet ska läggas ned eller om förundersökningen ändå ska fortsätta. Anses inte ytterligare analyser meningsfulla lär det dock bli ytterst svårt att bevisa ett eventuellt miljöbrott.
Bara små mängder fiskrester som är i tillräckligt gott skick för att analyseras finns bevarade, totalt några gram. De flesta fiskar var redan förruttnade när de togs upp ur ån. Laboratorierna som analyserat resterna har heller inte haft några indikationer på vilken typ av ämnen man ska leta efter.
Bevaras nedfrysta
Flera teorier om vad som orsakat fiskdöden har förts fram, bland annat utsläpp av cyanid, växtgifter, träskyddsmedlet kreosot eller att något biologiskt fenomen orsakat syrebrist hos fisken. Trots analyserna och bedömningar av giftexperter är gåtan fortfarande olöst.
SKL planerar att bevara de små fiskresterna nedfrysta, för att kunna återuppta ärendet om ytterligare ledtrådar dyker upp i framtiden.
- Det är bättre att spara materialet, än att förbruka det i en sista analys som ändå mest blir ett skott på måfå, säger Nils Hydén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!