Amazing Thai
Serverar tigerräkor i många av sina asiatiska rätter eftersom det, enligt resturangen inte finns några bra substitut. Ägaren Kent Bjuhr anser att det behövs en förändring från högre instanser.
– Så länge rödlistad fisk är laglig kommer restaurangerna att fortsätta köpa den. Men självklart önskar vi att det fanns bra alternativ, säger Kent Bjuhr.
Villa Anna
När City kollar serveras bland annat gös och strömming, som båda är bra val. Krogen försöker göra miljömedvetna val så långt det är möjligt. Menyns röding är, enligt Nordsjö fisk, som levererar, exempelvis miljöcertifierad.
Brasseri Höganäs
Köper all fisk från Feskarn. Väljer helst grönlistad fisk, men det är svårt att hitta sorter som kommer från bra bestånd utan att de blir för dyra, anser köksmästare Hannes Kalisky.
– I våras ville vi ta bort scampi, eftersom den är tveksam. Men efterfrågan är stor, så den blev kvar, säger Hannes Kalisky.
Hambergs fisk
Väljer i största möjliga utsträckning fisk från välmående bestånd.
– Skonsamma fångstmetoder ger även bättre kvalitet på köttet, säger Joel Näslund, fiskansvarig.
Men, han menar samtidigt att det är svårt att köra med schyst fisk rakt igenom. Kundernas efterfrågan gör att även arter som jätteräka och ål återfinns i sortimentet.
Ippai ippai
Har slutat att servera blåfenad tonfisk, och tipsar, enligt ägaren Boonchai Reangpusri, gärna kunderna om miljövänligare alternativ till jätteräkor.
– Vi kollar alltid med Feskarn vilka sorter som är med på gröna listan, säger han.
La Fleur
Försöker i stor utsträckning servera schyst fisk. De erbjuder bland annat fjässing och knot, två fisknamn som klingar obekant i mångas öron – men som är miljömässigt bra val.
Hyllan & Jay Fu (Svenssons krogar)
All fisk levereras från Feskarn. Vid Citys koll återfinns, som på flera andra krogar, jätteräkor på menyerna. Man har i dagsläget inga planer på att ta bort dem.
Katalin
Har ingen miljömärkt fisk på menyn vid Citys koll. På Katalin betonar man dock vikten av att handla från lokala grossister och att välja produkter som inte transporterats långväga. På den ordinarie kvällsmenyn återfinns odlad lax. Till lunch serveras ibland rödlistade sorter som scampi och vitling.
Konichiwa sushi
– Jag beställer standardsortimentet. Vi har en lista och köper inte de rödlistade, säger Noel Naneep, köksmästare på Konichiwa Sushi, som köper in sin fisk från Feskarn.
Han berättar även att de köper gulfenad tonfisk i stället för blåfenad. I de senaste råden från WWF är dock även gulfenad tonfisk rödlistad.
Magnussons
Köper främst från Fisk I dag (som även levererar till Svenska kocklandslaget) och de väljer i största utsträckning schyst fisk. Havskatt finns med på rödlistan under starkt hotade arter, men Magnussons berättar att de endast serverar den större varianten sea-wolf, som inte är hotad.
Peppar Peppar
Gös från Mälaren och odlad röding finns på menyn. Odlad röding tillhör de fiskar man bör vara försiktig med, men restaurangen försöker göra bra fiskval.
– Torsk kommer vi till exempel inte att servera igen förrän det är helt säkert, säger Mattias Andersson, köksmästare.
Raw like sushi
Som på de flesta sushiställen återfinns här både jätteräkor och ål på menyn. Restaurangen funderar på att ta bort ål, men jätteräkor kommer att finnas kvar.
Hodja
Här serverar man ganska lite fisk. Det som finns på menyn vid Citys koll är blåmusslor, räkor och kräftor. Krogen uppger att de inte funderat över om fiskarna är rödlistade eller ej.