Fler anmälningar om ekobrott och våld

Anmälningar om bedrägerier, sexbrott och butiksrån ökade i Uppsala län under förra året, medan den anmälda skadegörelsen minskade. I Uppsala kommun anmäldes totalt sett färre brott än året innan.

Rån i Konsumbutiken på Torbjörnstorg.

Rån i Konsumbutiken på Torbjörnstorg.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-01-13 06:43

Det innebär att Uppsala kommun går på tvärs mot utvecklingen i riket som helhet. Totalt anmäldes förra året drygt 1,4 miljoner brott i landet, vilket är en ökning med 3 procent från året innan. Utvecklingen i Uppsala län som helhet var likartad, men i Uppsala kommun minskade brottsanmälningarna med nästan 2 procent. Det visar den preliminära brottsstatistiken för 2011 från Brottsförebyggande rådet (Brå) som presenterades på torsdagen.

Anmälningarna om våldsbrott i Uppsala län ökade för tionde året i rad. Ökningen kan inte enbart förklaras av att invånarna blir fler. Förra året anmäldes 1188 våldsbrott per 100 000 invånare i länet. Ökningen är över 40 procent på tio år. 2003 var motsvarande siffra 828 anmälda brott per 100 000 invånare. I landet som helhet ökade framför allt misshandelsfallen, i synnerhet de brott som drabbade män över 18 år.
Butiksrånen minskade i landet som helhet men fördubblades i Uppsala län. Förra året anmäldes 38 butiksrån mot 20 året innan. En tänkbar förklaring är att flera kriminella som ofta ägnar sig åt rån varit på fri fot under året.

  Anmälningarna om bedrägerier och förfalskningsbrott fortsatte kraftigt uppåt i både Uppsala län och Uppsala kommun under förra året. På riksnvå anmäldes exempelvis fler bluffakturor, medan datorbedrägerierna minskade.
–  Tekniska förbättringar med till exempel bruk av chip i stället för magnetremsa i bankomatkorten är en möjlig förklaring till nedgången i fjol, säger Mikael Ernbo, statistiker på Brå.
De anmälda ekonomiska brotten minskade rejält i Uppsala län förra året jämfört med 2010, från  456 till 297 anmälningar, men på längre sikt är fortfarande ekobrotten den brottstyp som ökar mest. Under de senaste tio åren har antalet anmälningar ökat med över 260 procent, med hänsyn tagen till Uppsalas växande befolkning. Även bedrägerier, urkundsförfalskningar och liknande brott ökar kraftigt.
–  Ofta sker bedrägerierna vid handel på nätet eller via kapning av olika slags konton som gärningsmännen använder för at komma över andras pengar, konstaterar Anders Bywall, chef för Uppsalapolisens ekorotel.
–  Många som sysslar med den här typen av brott kan ha uppfattningen att det blivit enklare att lura folk på pengar än att begå ett rån. Den allra viktigaste förebyggande åtgärden är att vi lyckas lagföra gärningsmännen.

En annan typ av brott som seglat upp på senare tid i Uppsala och andra städer gäller lägenheter som på falska grunder hyrs ut i andra hand. Två större härvor med totalt ett 30-tal brottsoffer som betalat för bostäder som de aldrig fått har avslöjats av Uppsalapolisen det senaste året och ytterligare utredningar om liknande brott pågår. 

FAKTA

Cykelstölder dubbelt så vanliga i Uppsala
Totalt polisanmäldes drygt 40 000 brott i Uppsala län under 2011, varav mer än hälften i Uppsala kommun. Anmälningarna om stölder och andra tillgrepp ökade jämfört med året innan, men långsiktigt minskar stöldbrotten. I Uppsala kommun anmäls dubbelt så många stulna cyklar som i hela riket, i relation till invånarantalet. Även fler brott som innehåller hot eller kränkningar anmäls till polisen. De anmälda sexualbrotten i länet har fördubblats på tio år. Anmälningarna om skadegörelse har minskat de senaste åren, en trend som fortsatte under 2011.
 I landet som helhet ökade fickstölder och cykelstölder under förra året.  Även de anmälda bostadsinbrotten i landet blev fler medan bilstölderna fortsätter nedåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om