Generellt är bältesanvändningen god i Sverige även om skillnaden varierar regionalt och beroende på om man tittar på föraren eller passageraren. Enligt mätningar från NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) använder till exempel bara 85 procent av alla vuxna i baksätet bälte. De sämsta länen när det gäller användningen av bälte totalt sett är Kalmar, Västerbotten och Värmland där under 90 procent spänner fast sig. I Uppsala län är siffran 95 procent.
Att strunta i bältet innebär böter om polisen stoppar dig. 1 500 kronor kostar det. Om föraren inte ser till att passagerare under 15 år har bältet på sig uppgår böterna till 2 500 kronor.
NTF betonar att bältesanvändningen i första hand handlar om säkerhet. Ett rätt använt bilbälte halverar skaderisken i händelse av olycka.
Även i bussen är det lag på att använda bälte när sådant finns. I långfärdsbussar använder 65–70 procent bälte, enligt siffror från Swebus och Sifo.
– Sitter du bältad i en buss som välter klarar du dig ofta bra, men som obältad kan du skada både dig själv och andra, säger Claes Litsner, verksamhetsledare på NTF i Uppsala län, i ett pressmeddelande.
Bälteskampanjen nästa vecka görs i hela Europa.