Enligt en rapport om personalsammansättningen inom den kommunala förskolan har vissa förskolor bara tre till fyra barn per personal. Andra över nio.
Skillnaderna oroar rapportmakarna som anser att kommunen bör se över orsakerna.
Förskolechef Inger Jonsson säger att skillnaderna till en del kan förklaras av att vissa förskolor får så kallat tilläggsbelopp om de har barn med särskilda behov eller barn som nyligen anlänt till Sverige. Andra har särskilda resursavdelningar där personaltätheten är större. En del kan också ha en högre andel småbarn - som är personalkrävande.
– Dessutom har förskolorna färre barn morgon och kväll och då behövs mindre personal. När det är fullt på förskolan jobbar de flesta så det finns alltid resurser även om det varierar. Men visst är siffrorna tänkvärda om man ser dem rakt upp och ned. Vi vet att vi har en generell variation på mellan 4,9 och 7 barn per årsarbetare och ett snitt på 5,98, säger hon.
Är det så att vissa förskolor spar pengar genom att ha fler barn per personal?
– Nej. Men vi har inte fått tillräckligt med pengar från politiken under de senaste två åren och det har lett till att siffrorna klättrat uppåt. Uppräkningen motsvarar inte kostnadsnökningarna som varit under året.
Enligt Inger Jonsson pågår en kontinuerlig diskussion om personaltäthet och om barngruppernas storlek med politikerna.
Den nya rödgröna majoriteten har bestämt sig för att ta fram mål både för förskolans kvalitet och barngruppernas storlek.
– Det arbetet har redan startat och ska visa vad som är en rimlig storlek. Hur många barn per personal vi ska ha kan variera från förskola till förskola beroende på personalens sammansättning och hur lokalerna ser ut, säger kommunalrådet Caroline Andersson (S) ordförande i utbildningsnämnden.
Hon är tveksam till att sätta någon siffra för hur stora förskolans barngrupper ska vara.
– Det är inte rimligt att säga att alla grupper ska vara lika stora. Men det finns naturligtvis en gräns. Var den ligger vet jag inte.
Ni har lovat förskolan mer pengar. Hur mycket blir det?
– Vi håller på med budgeten nu. Det som bekymrar är att regeringen inte fått igenom sin budget i riksdagen. En stor del av det vi räknat med skulle komma i form av ökade statsbidrag, säger Caroline Andersson.