Fler boende för asylsökande behövs

Under de första två veckorna i september kom över 1000 asylsökande från Syrien till Sverige. Ankomstboende i Märsta är en av platserna i landet dit många kommer. Trycket gör att det behöver byggas nya tillfälliga boenden.

Uppsala2014-02-18 17:10

Den största delen av de asylsökande korsar bron från Köpenhamn, men många kommer även via Arlanda flygplats. 56-årige Abdul Razak är bland dem som flugit till Arlanda. Han kommer från den gamla staden Aleppo, som är den största staden i Syrien.
Han berättar att han lämnade allt och betalade ett högt pris för att hela hans familj skulle kunna fly. Tillsammans med frun och två döttrar fick han resa till Turkiet och slutligen till Sverige.
I början av september beslutade Migrationsverket att ge permanent uppehållstillstånd till flyktingar från Syrien. Sedan dess har antalet asylsökande fördubblats.
- Jag fick veta det först igår när vi anlände, att Sverige har gjort det lättare för asylsökande att få stanna. Det är en glad nyhet för oss, säger Abdul Razak.

Bengt Gradin är enhetschef på Migrationsverkets ankomstboende i Märsta, där folk anmäler sig som asylsökande. Enligt honom är all personal på tå.
- Just nu känns det bra. Och det är vad vi är här för. Men orkar vi med detta i längden? Hur länge ska tillströmningen pågå? Det måste finnas fler enheter som tar emot flyktingarna, säger Bengt Gradin.
Sju personer jobbar på ankomstboendet i Märsta. Men om man räknar in de andra enheterna så finns över 100 anställda på Migrationsverket i Märsta.
- Ankomstboendet är som ett vandrarhem. Det är enkelt inrett men det finns bäddar, lakan och mat. Barnfamiljer har allt som behövs för att kunna ta hand om sina barn.
Det finns plats för 112 personer. Asylsökande stannar där i två-tre dagar. Under den perioden får varje flykting 24 kronor per dag för att kunna handla. Sedan skickas de vidare till andra mottagningsenheter. De flesta enheter finns i Stockholms län, framför allt i Hallonbergen. Men Migrationsverket i Märsta samarbetar med Gävle, så många skickas dit.

Det pågår nu en utredning om att starta nya tillfälliga boenden som också kan användas som transitboende vid behov. Det finns över 100 alternativ på listan, enligt Migrationsverket. Anläggningarna är koncentrerade till södra och mellersta Sverige. Bland dem är ett vid Venngarns slott norr om Sigtuna.
- Vi ska kanske starta ett nytt boende i oktober-november även om upphandlingen inte är klar ännu. Det finns ett stort behov just nu, asylsökande behöver ett tak över huvudet så fort som möjligt, säger Bengt Gradin.
Men just var är fortfarande oklart.

Flytt på flytt

Varje dag kör en buss asylsökande från ankomstboendet i Märsta till Gävle.
Asylsökande stannar ett par nätter i Gävle tills de får boenden i olika delar av landet. Här stannar de tre-fyra månader tills de får besked om sin asylansökan. Om ansökan godkänns så tar kommuner över ansvaret från Migrationsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om