Fler bötfälls i Uppsala

Uppsalapolisen utfärdar allt fler ordningsböter för olika mindre brott och förseelser, som exempelvis fortkörning. Länspolismästarens kampanj mot småbrott har satt spår i statistiken.

Uppsala2004-01-22 00:00
Länets poliser skrev förra året ut 10 200 ordningsböter direkt på stället till den som ertappats och erkänt en förseelse. Året innan utfärdades cirka 7 500 ordningsbotar. Ökningen förra året var därmed drygt 36 procent.
År 2003 utnämndes till ordningsbotens år av Uppsalas länspolismästare Göran Lindberg, i syfte att stävja småbrott och höja moralen. Sedan direktivet utfärdades har de bötfällda också blivit betydligt fler.
Den absoluta majoriteten av böteslapparna gäller trafikbrott. I topp ligger fortkörare som avslöjas vid trafikkontroller, erkänner och godtar bötesföreläggandet. Nästan hälften av alla ordningsbotar gäller fortkörning.

Cyklister utan lyse
Näst vanligast är bilister utan bälte och därefter fordon som framförs "utan att ha föreskriven belysning tänd" - i klartext handlar det nästan alltid om cyklister utan lyse som stoppas av polisen. Drygt en procent av förseelserna gäller folk som kissat utomhus på trottoarer, gårdar eller i parker och därmed gjort sig skyldiga till förargelseväckande beteende.
Flest ordningsbotar utfärdas, föga förvånande, av trafikpolisen i samband med olika kontroller. Men det är andra polisavdelningar som svarar för den största ökningen av utfärdade böter. Ett syfte med kampanjen har varit att få polisen att på bredare front agera mot småbrott.

Resursfråga
Kritik har riktats internt mot kampanjen från polismän som anser att den flyttar för mycket fokus på småbrottsligheten och att varje patrull nu måste fylla en viss kvot böter per arbetspass. Åke Lövh, chef för polisens trafikavdelning som administrerar ordningsbotarna, tror inte att polisen börjat jaga allmänheten för att samla tillräckligt många bötfällda.
— Det handlar om att få bötesföreläggandet mer använt, i stället för att varje gång skriva rapport till åklagare som i sin tur ska överväga eventuella fortsatta åtgärder. Det är bland annat en resursfråga, säger Åke Lövh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om