Fler får återkrav på barnbidrag
Försäkringskassan återkräver barnbidrag från föräldrar i allt större utsträckning - och många klarar inte av att betala tillbaka pengarna i tid.
Mellan januari och september i år har Försäkringskassan återkrävt barnbidraget från totalt 3 609 personer i Sverige. Under samma period förra året var motsvarande siffra 2 491 personer.
Många klarar inte av att betala tillbaka pengarna före förfallodagen. Under 2007 klarade bara 26 procent att återbetala pengarna inom 30 dagar. I år är det 28 procent som betalat i tid.
Den senaste tillgängliga statistiken som finns för Uppsala län är från år 2005 och visar att Försäkringskassan återkrävde 2,8 miljoner kronor i allmänt barnbidrag från föräldrar. Av dessa betalades bara 343 000 kronor tillbaka före förfallodagen.
- Det kan finnas många förklaringar till att vi kräver tillbaka barnbidrag. Det kan till exempel handla om barn som flyttar mellan sina föräldrar och där man inte i god tid kunnat anmäla flytten, säger Bosse Häll, verksamhetsansvarig för aktivitetsstöd/utvecklingsersättning på Försäkringskassan.
Det kan också vara fall där barnet har utvandrat utan att föräldrarna rapporterat detta i tid till Försäkringskassan.
Men den stora ökningen om 45 procent på bara ett år beror enligt Försäkringskassan på att myndigheten blivit duktigare på att genomföra kontroller, och har upptäckt såväl fusk som felaktiga utbetalningar som berott på missförstånd.
Även underhållsstödet som ges till föräldrar vars fd make eller maka inte betalar underhåll eller för lite underhåll, återkrävs ofta visar statistiken. Fram till september i år fick 9 378 personer återkrav på underhållsstödet, vilket är en ökning med elva procent jämfört med samma period 2007. Bara var femte förälder klarar att betala tillbaka pengarna inom 30 dagar.
Det vanligaste återkravet är bostadsbidraget, vilket beror på att bidraget ges i förhand baserat på preliminära beräkningar. Fram till september i år har Försäkringskassan gjort återkrav på cirka 80 000 bostadsbidrag, vilket är en ökning med 5 000 jämfört med 2007.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!