Fler fortkörare avslöjas

Allt fler rattfyllerister och fortkörare fastnar i Uppsalapolisens kontroller. De anmälda trafikbrotten i länet har fördubblats på bara några år, samtidigt som trafikolyckorna fortsätter att öka.

Uppsala2006-02-16 00:00
I Uppsala län avslöjades förra året 30 procent fler fortkörare än året innan (se tabell här intill). Över lag ertappas fler bilister med att bryta mot reglerna. Totalt 21 000 trafikbrott rapporterades i länet förra året, en fördubbling från år 2001. Ökningarna i Uppsala är betydligt större än i landet som helhet.
Men om fler verkligen kör för fort eller rattfulla är osäkert. En avgörande förklaring är i stället att polisen i Uppsala gör fler kontroller, mot bakgrund av de senaste årens prioritering av vardagsbrott och nollvision i trafiken. På fem år har alkoholtesterna i Uppsalatrafiken ökat med över 300 procent — förra året gjordes 65 000 blåsningar i polisens alkometer. De avslöjade berusade förarna har under samma tid fördubblats, från cirka 350 till 654 förra året. Polisens målsättning för 2006 är 67 000 genomförda prov.

En följd av att fler fastnar i kontrollerna är att fler också får betala böter. Förra året skrev Uppsalapolisen ut 16 165 ordningsbotar. Den absoluta merparten gäller trafikförseelser. I relation till befolkningen ligger länet därmed klart över rikssnittet.
De många böteslapparna drar in en ansenlig summa till statskassan. Beräknas snittbeloppet till 800 kronor skrev Uppsalapolisen förra året ut böter till ett värde av 130 miljoner kronor. Nästa år är målet mer än en fördubbling av ordningsbotarna.
Uppsalapolisens redovisning visar också att 598 trafikolyckor med döda eller skadade rapporterades i länet 2005. Det är den högsta siffran på många år. Utvecklingen i Uppsala går på tvärs mot landet som helhet, där antalet döda och skadade minskar. Tidigare har UNT rapporterat att fler personer dödades i Uppsalatrafiken 2005 än året innan.

Chefen för Uppsalapolisens trafikavdelning Åke Lövh konstaterar att närheten till Stockholm innebär stor trafikkoncentration också i c-länet:
— Vi har två stora Europavägar med mycket trafik, men riktigt varför olyckorna fortsätter att öka är svåranalyserat.
Åke Lövh har goda förhoppningar om att öppnandet av nya E 4 nästa år tillsammans med nya fartkameror och utbyggnaden av vajerräcken ska minska olyckstalen. 2004 utsågs Uppsala till den trafikfarligaste av landets tio största kommuner i Vägverkets granskning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om