Fler G krävs för behörighet

För behörighet till ett yrkesprogram på gymnasiet krävs i dag godkända betyg i svenska, engelska och matematik. Men från och med höstterminen 2011 vill regeringen att det ska krävas godkänt i ytterligare fem ämnen.

Uppsala2010-05-06 08:54

Det är med andra ord bråda tider för det individuella programmet vid Uvengymnasiet som i dagsläget bara undervisar elever i fem ämnen. Till hösten bör man utöka med ämnen som geografi, historia och religion, menar rektorn Anders Gentzel.
? Vi måste planera för de elever som går nian nu. Ska elever som ej blivit godkända ha möjlighet att komma in på gymnasiet 2011 så måste vi erbjuda fler ämnen i höst.
Han betonar att det kommer att bli ännu viktigare för nior att skaffa sig behörighet i så många ämnen som möjligt. Tidigare har elever kunnat taktikplugga och klara svenska, matte och engelska medan de blivit underkända i andra ämnen.

? Vi måste informera eleverna i grundskolan om de nya regler som träder i kraft. Står man helt utan betyg efter nian så har man en rejäl uppförsbacke framför sig.
Abdi Yusuf, som är elev på Uvengymnasiet, tror att det kan bli tufft för elever som måste läsa in behörighet i åtta ämnen.
? Det är för många ämnen och det blir många som inte kommer att orka.
Kompisen Kim Isaksson tror inte att det blir någon större skillnad mot att få godkänt i de tre ämnen som är kravet i dag:
? Om man lyssnar och gör de prov man ska så blir man godkänd.
Uvengymnasiet har i dagsläget 285 elever med det gemensamma att de behöver skaffa sig behörighet till de nationella programmen i gymnasieskolan. Den som lämnar nian med godkänt i alla ämnen har minst 160 poäng.

? Vi har många elever som ligger på 20?30 poäng, säger Anders Gentzel.
Han tror att det ändrade behörighetskravet kan höja elevernas intresse för andra ämnen.
? Jag ser det som en uppvärdering av alla praktiska och estetiska ämnen, även NO och SO-ämnen som nu får en helt annan betydelse.
Elisabeth Viksten Eriksson, rektor på Gottsundaskolan, tycker att hennes skola redan arbetar med att vidga elevernas syn på olika ämnen.
? Det fanns en tendens tidigare mot en treämnesskola. Eleverna kunde välja bort SO och andra ämnen. Det gör de aldrig nu. Det är viktigt med fler ämnen än svenska, matte och engelska.

Regeringens förslag, som ingår i gymnasiereformen väntas godkännas av riksdagen före sommaren.
Kajsa Wejryd, gymnasiechef i Uppsala kommun, räknar med att det krävs mer resurser till Uvengymnasiet redan från höstterminen.
? Vi måste vara ett år före gymnasiereformen så att dessa elever inte kommer efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om