Tidigare i augusti kom beskedet att höstens högskoleprov blir inställt med anledning av coronapandemin. Istället har regeringen nu fattat beslut om att i framtiden genomföra minst tre högskoleprov per år. Redan i vår kommer två prov att hållas.
– Det är jätteviktigt att vi säkerhetsställer att högskoleproven kan genomföras utan att riskera människors liv och hälsa. I dag har vi fattat ett beslut som förhoppningsvis ger oss bättre förutsättningar att hålla högskoleprovet framöver, säger Matilda Ernkrans (S), minister med ansvar för högre utbildning och forskning.
Det nya beslutet kommer att gälla år 2021, 2022 och 2023. Varje läsår kommer det att hållas minst tre prov i stället för två jämfört med tidigare upplägg.
Risken att det blir en rusning till högskoleproven när det väl blir dags igen tror Matilda Ernkrans kan förhindras.
– I och med att vi förlängt giltighetstiden för provresultaten tror jag vi kan minska trycket. Samtidigt behöver vi bevaka utvecklingen och det är inte omöjligt att vi fattar nya beslut, säger hon.
Högskoleprovet tas fram av Universitets- och högskolerådet (UHR). För att utreda hur tre prov för 2022 och 2023 kan tas fram inväntar UHR uppdraget från regeringen.
– Inför nästa vår har vi redan två färdiga prov från 2020 som vi kan använda. Annars tar det alltid två år att göra ett prov så det kommer att ta lite tid att utreda vårt kommande arbete, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på UHR.