Fler i länet ansluter till klimatavtal

Hur mycket el och värme gör vi egentligen av med i onödan? Eldar vi för kråkorna och betalar dyrt för det samtidigt som vi förstör miljön? De är grundfrågorna i projektet Klimatavtal Uppsala län som nu har lyckats ansluta fem av länets kommuner.

Uppsala2010-09-25 07:02

Tierps kommun var först ut att teckna en överenskommelse med länsstyrelsen i Uppsala län. Övriga kommuner som också har anslutit sig är Östhammar, Heby, Enköping och Håbo.
I Uppsala kommun finns redan projektet Klimatuppropet. Om de två projekten lyckas kan Uppsala län bli en föregångare i de här sammanhangen i Sverige.
– Vi vill i första hand få med kommunerna eftersom de har kontakt med många företag på sina orter. På så sätt får vi möjlighet att på frukostmöten och liknande träffar med företag och organisationer informera om vad det innebär att skriva på klimatavtalet, säger Jan Eckhéll, projektledare.

Alla företag och offentliga organisationer i länet erbjuds att ansluta sig. Finansiärer är Energimyndigheten, regionförbundet och länsstyrelsen.
– Vi arbetar just nu med att sätta ihop tips och råd om hur man kan spara energi. Vårt syfte är att deltagarna med enkla medel 2012 ska ha kunnat spara tio procent jämfört med sin energiförbrukning 2008, säger Jan Eckhéll.
Nästa steg är att spara ytterligare tio procent till 2016.
– Vi tror att det finns en fördel med att starta ett projekt eftersom det kan väcka tankar och frågor kring hur man kan spara energi. Samtidigt handlar det om att företagen vinner pengar på att få ner energiförbrukningen, säger Jan Eckhéll.
Konkret går det till så att de företag eller organisationer som skriver på avtalet kommer att få gratis råd och stöd i de här frågorna samtidigt som deras företag hamnar på projektets hemsida och kan stärka sitt varumärke.

Just nu finns det största intresset från personer i Östhammars kommun, enligt Jan Eckhéll. Även i Heby har engagemanget varit stort.
– Vi kommer att lägga upp det så att vi först ska få alla tips och råd klara. Det kan ju skilja sig mycket mellan olika verksamheter vad man kan spara på. På ett kontor kanske man kan rikta in sig på miljövänliga transporter, datorer och belysning, medan man i en industri även kan kolla sina kompressorer och vilken utrustning som står på i onödan på nätterna, säger Jan Eckhéll.

Parallellt med tips och råd så träffar projektets anställda företagare och andra ute i kommunerna.
– Första träffen brukar handla om att informera om projektet och om hur man anmäler sig. Sedan planerar vi fördjupningar i frågor som är aktuella på orten. Det kan exempelvis handla om hur man kan spara på sin ventilation, säger Jan Eckhéll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om