Fler lägenheter behövs till nyanlända

Cirka 500 nya lägenheter behövs de kommande tre åren för att ge de nyanlända som väntas till Uppsala kommun tak över huvudet. Men färre personer anvisas till Uppsala nu än tidigare.

Cirka 500 lägenheter behövs till nyanlända de kommande åren. Men kontrakten är tidsbegränsade.

Cirka 500 lägenheter behövs till nyanlända de kommande åren. Men kontrakten är tidsbegränsade.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-12-01 07:00

Totalt räknar kommunen med att 750 nyanlända anvisas av Migrationsverket till Uppsala under åren 1919 till 2021. Det innebär att cirka 500 nya lägenheter behövs.

– Hittills har vi lyckats ge samtliga som anvisats en tillfällig bostad. Det har vi löst genom att ge Uppsalahem ägardirektiv om att ta fram bostäder. Men nu minskar antalet nyanlända jämfört med tidigare. År 2016 tog vi emot 616 personer. I år bara 206, säger Ulrik Wärnsberg (S) ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Enligt en ny bostadsförsörjningsplan som kommunen tagit fram ska de nyanländas bostadsbehov bakas in i kommunens krav på nyuthyrning av sociala lägenheter. I dag ligger kravet på sju procent av nyuthyrningen. Förslaget är en fördubbling till 14 procent. Det är främst Uppsalahem men också privata hyresvärdar som ska stå för de sociala lägenheterna.

Kontrakten är dock bara tillfälliga. De som finns i dag har förlängts årsvis. Det kan dock bara göras i fyra år. Efter det så får den som bor i lägenheten så kallad besittningsrätt som innebär att den boende får ett förstahandskontrakt.

Hur kommunen ska agera då är inte klart.

– Vissa kommuner i landet har en gräns för två år. Efter det tvingas hen ut och måste söka sig nytt boende på egen hand. Andra kommuner ger barnfamiljer förstahandskontrakt. Vi kräver att alla ska ställa sig i bostadskö direkt de kommer hit. Men frågan är inte avgjord, säger Ulrik Wärnsberg.

Hur tycker du den ska lösas?

– Vi diskuterar det. Många av de som kommer är kvotflyktingar med omfattande behov. De lägenheter som vi erbjuder måste ofta byggas om för att de ska kunna få plats med rullstol och andra hjälpmedel. Då är det inte särskilt vettigt att de ska flytta ut efter två år, säger Ulrik Wärnsberg.

Att tvinga barnfamiljer att flytta ut efter några år när barnen hunnit rota sig och börja skolan är inte heller bra.

– Bara när det gäller personer som kommer ensamma är det lättare. Det är såna här avvägningar vi måste ta hänsyn till i de diskussioner vi för.

Kommunen vill också att de lägenheter som erbjuds ska vara mer anpassade till behoven som olika nyanlända har. I dag är många bostäder för små. Över hälften av de som kommer är familjer om 4, 5, 6 personer eller mer. Bara 20 procent är singelhushåll.

– Vi måste ha en flexibilitet så att vi får fram lägenheter som går att använda och passar olika sorters familjer, säger Ulrik Wärnsberg.

Kommunen vill också sprida lägenheterna i olika stadsdelar.

Fler behöver större lägenheter

Så såg de nyanlända hushållens struktur ut år 2017 i ungefärliga tal.

20 procent var singelhushåll.

24 procent var hushåll med 2–3 personer.

34 procent var hushåll med 4–5 personer.

22 procent var hushåll med mer än 6 personer.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om