Fler misstänkta i cykelhärvan

Utredningen av den misstänkta cykelstöldshärvan i Uppsala växer. Två personer sitter häktade och flera har delgivits brottsmisstanke.

Uppsala2015-06-04 18:45

– Vi har en lista på 3 000 personer som kan ha köpt cyklar av gärningsmännen. Vi vill gärna komma i kontakt med dessa köpare, säger kammaråklagare Maja Kullinger, som leder förundersökningen.

Stämmer misstankarna så rör det sig om en av de största härvorna med stulna cyklar som utretts i Uppsala, med en omsättning på hundratusentals kronor. Försäljningen misstänks ha förgreningar till både Stockholmstrakten och Västmanlands län.

– Många av de cyklar som lagts ut till försäljning har stulits i centrala Uppsala, men också i Västerås. Annonserna har lagts upp i både Uppsala, Stockholm och Västmanland. Vårt underlag pekar mot att det pågått i minst två år och varit en form av näringsverksamhet, säger Maja Kullinger.

En man i 25-årsåldern från Uppsala greps av polis i mitten av april, när han skulle sälja en damcykel till en kund som svarat på en annons på köpsajten Blocket. Mannan sitter sedan dess häktad, misstänkt för häleri.

LÄS MER: Man häktades i mitten av april

LÄS MER: "Pojkvännen dyker upp och säljer cyklar

Nyligen greps en jämnårig Uppsalabo, misstänkt för inblandning i samma brottshärva. Även han har häktats av tingsrätten. I båda fallen anser domstolen att det finns risk för att männen undanröjer bevis eller fortsätter begå nya brott om de är på fri fot. Båda männen nekar till brottsmisstankarna, enligt deras försvarare. Ytterligare personer har delgivits misstanke för inblandning i härvan.

Enligt åklagaren handlar det nästan uteslutande om cyklar i nyskick, värda runt 5 000 kronor, som stulits och annonserats ut för omkring 2 000 kronor. Försäljningen sker utomhus, men cyklarna har monterade blocklås och säljaren kan lägga fram en trovärdig berättelse om varför cykeln ska säljas. Köparen kan också få ett kvitto på affären.

Till en början misstänks gärningsmännen först ha stulit cyklarna och sedan lagt ut dem till försäljning på nätet. I ett senare skede misstänks de i stället först ha lagt ut allmänna bilder på olika cykelmodeller och sedan stulit en likadan cykel när de fått napp hos en köpare.

Utredarna vill nu komma i kontakt med fler personer som kan ha köpt stulna cyklar. Främst är det damcyklar som sålts, ofta av modellen Monark Karin eller liknande populära modeller. I annonsen på nätet står ofta ett kvinnonamn som försäljare, men vid affären är det en man som dyker upp. Utredarna har spårat 150 cykelannonser som man anser kan kopplas till de misstänkta männen. Den som köper en stulen cykel kan göra sig skyldig till brottet häleriförseelse, men enligt åklagaren är det inte köparna man vill komma åt:

– Häleriförseelse är ett brott som polisen kan lämna rapporteftergift för. Vi vill bara höra köparna som vittnen, säger Maja Kullinger.

Samtidigt kan inga garantier lämnas för att köparen får behålla sin cykel, om den rättmätiga ägaren kan spåras. Utredarna skulle också önska att fler personer som blir av med sin cykel gör en polisanmälan med cykelns ramnummer. Det är enda sättet att avgöra om en cykel verkligen är stulen.

– Den som redan gjort en anmälan får gärna komplettera med ramnumret i efterhand, säger Maja Kullinger.

Utredningsarbetet väntas fortsätta åtminstone de närmaste veckorna. Ännu finns inget besked om när åtal kan väckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om