Fler nattvandrare sökes

Antalet nattvandrare i centrala Uppsala på helgerna har sjunkit de senaste åren. Kommunen, polisen, handeln och andra inblandade är eniga om betydelsen av de vuxnas närvaro bland ungdomarna. Nu görs ett nytt försök att locka fler intresserade.

Uppsala2007-11-17 00:16
Sedan kommundelarna avskaffades i Uppsala år 2003 har nattvandrarna blivit färre. Den bedömningen gör flera personer som sysslar med verksamheten, även om säkra siffror saknas. I kommundelarna fanns, menar många, lokal kunskap och kontaktnät som gjorde det lättare att hålla det ideella engagemanget uppe. På senare tid har nattvandrandet befunnit sig i en svacka och överlevt tack vara ett antal grupper och pådrivare. Nu görs ett försök att vända trenden.

I dag deltar mellan 50 och 70 vuxna någorlunda regelbundet i nattvandring i Uppsala innerstad och stadsdelar som Årsta, Gottsunda och Sävja. Ann-Christine Dahlén, samordnare för Uppsalas lokala Brottsförebyggande råd, konstaterar att engagemanget ofta bygger på några få eldsjälar.
- De orkar inte hur mycket som helst. Vår förhoppning är att engagera fler som kan bilda nätverk. Önskeläget är att få ihop ett gäng på kanske 30 personer som kan fördela sina insatser efter ett rullande schema. Då kan det räcka att var och en går ut kanske en kväll per månad.
Nattvandringar organiseras också i orter utanför staden och i andra kommuner i länet. Ett exempel är nattvandrarna i Alsike, som UNT nyligen berättade om. Där har ett 50-tal familjer anmält sig.

Under de stora ungdomshelgerna kommer många nattvandrare från länet till Uppsala innerstad. Då kan upp till 300 vuxna vara verksamma. Luckorna som behöver fyllas gäller det regelbundna arbetet under vanliga helgkvällar. På måndag kväll håller polisen och Uppsalas brottsförebyggande råd, i samarbete med Tryggare Uppsala län, öppet möte på Polishuset om satsningen för att få fler nattvandrare och minska våldet i offentliga miljöer.
Alla inblandade är överens om nyttan av att nyktra, stabila vuxna rör sig i centrum på kvällarna. Enligt Claes Tollinger vid kommunens individ- och familjestöd har antalet barn som omhändertas av socialjouren på helger minskat de år nattvandringarna funnits.
- Vi kan snabbt styra deltagarna till platser där många unga samlas. Jag har själv varit med om att vuxnas närvaro avstyrt slagsmål och bråk, berättar han.

Några nya pengar för att organisera nattvandringar finns inte i sikte från kommunen eller andra myndigheter. Kommunens roll är att informera, utbilda och ge stöd för att komma i gång. Något egentligt ansvar för verksamheten axlas varken av kommunen eller polisen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om