Fler nybörjare men brist på naturvetare

Två veckor före terminsstarten verkar Uppsala universitet få lite fler nya studenter än förra hösten. Men i naturvetenskap kan det bli många tomma platser när terminen börjar.

Uppsala2005-08-17 00:00
Att Uppsala universitet har fått lite fler studenter den här höstterminen är inte så konstigt, menar antagningsenhetens chef Hans Knutell.
- Det finns två orsaker, en demografisk och en arbetsmarknadsmässig. 19-åringarna blir fler och fler. Den här årskullen kommer att öka ända fram till 2010. Sedan är det alltid fler som väljer att studera när det är svårt att få jobb.
Trots ökningen är det fortfarande jättesvårt att fylla platserna i naturvetenskap. Det gäller både i Uppsala och resten av landet.
- Det är dåligt intresse för naturvetenskap ute i samhället. Sen tycker många ungdomar att naturvetenskapliga ämnen är lite svårare och väljer bort dem i gymnasiet för att få bättre betyg, säger Hans Knutell.

Minskar trots löfte
Att intresset för naturvetenskap snarast har minskat kan utbildningsledare Björn Gembert bekräfta. Trots att Uppsala universitet redan på förhand hade gått ut och lovat att alla behöriga sökande i naturvetenskap skulle få plats, så har studenterna minskat. I fjol var 179 platser besatta när den centrala antagningen var avslutad, i år bara 166.
- Samtidigt finns det väldigt stora skillnader mellan olika ämnen. Fysik och kemi håller ställningarna. Sämst är läget för geovetenskap, fortsätter Björn Gembert.
Biologin är ett specialfall. Intresset har växlat från år till år och ingen begriper varför. För två år hade Uppsala universitet 47 antagna, i fjol hela 70 och nu bara 54.
- Däremot ser det väldigt mycket bättre ut för civilingenjörsprogrammen. Där har vi en ökning på drygt 100 antagna, från 502 till 612.

Ångrar sig
Att många ungdomar ångrar att de valde bort naturvetenskap i gymnasiet ser Björn Gembert alltfler bevis för. Fler och fler läser nämligen något naturvetenskapligt basår för att skaffa sig den behörighet de tidigare hade missat.
Men att basåren växer från år till år måste väl vara positivt för den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten?
- Det är inte säkert, svarar Björn Gembert.
- Vårt problem är att de flesta som läser basåren inte fortsätter inom vår fakultet. När de väl har skaffat sig en allmän behörighet i naturvetenskap vill många hellre läsa till bli apotekare eller läkare. Bara ett fåtal fortsätter hos oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om