Det var politikernas huvudbudskap när Uppsalas elevkårer arrangerade politikerutfrågning på måndagen. De tre rödgröna partierna, (S), (MP och (V) som har makten i utbildningsnämnden ställdes mot väggen av eleverna. Hela utfrågningen inleddes med en kort genomgång av kommunens ekonomi, som är svag.
– Kommunen är skuldsatt upp över öronen och vi har högre kostnader än jämförbara kommuner, därför måste vi se över kostnaderna för våra gymnasieskolor, sade kommunalrådet Caroline Andersson (S) som har ansvar för skolfrågorna.
En elev undrade varför andra kommuner har lägre kostnader?
– Det beror på att vi har fler gymnasieskolor, 11 stycken. Andra kommuner har färre men större skolor och det gör hela verksamheten billigare, svarade Caroline Andersson.
Blir Fyrisskolan kvar, undrade en annan elev?
– Det finns inga planer på att lägga ned. Men ska skolan bli kvar så måste fler söka och ni som är elever måste vara goda ambassadörer och pratar gott om er skola. Då söker fler hit och skolan kan vara kvar.
I dag går Tiundaskolans grundskoleelever på Fyrisskolan under tiden en ny skola byggs för dem. Det ansåg fler elever är en orsak till att färre gymnasielever söker sig till Fyrisskolan.
Sverker Åslund från Vänsterpartiet sade att det är en ekonomisk nödvändighet att de två skolorna samsas under ett tak under en övergångstid. Det är dessutom ett ekonomiskt tillskott för Fyrisskolan som får sina lokaler uthyrda.
I och med att alla lever fritt kan välja skola så blir det också allt svårare för kommunen att beräkna hur stora lokaler som behövs.
– Det gör att vi kan komma att få se fler sådana här lösningar i framtiden där både gymnasiet, grundskolan och förskolan finns i samma skola. Men jag förstår att det kan kännas frustrerande för de som tycker det känns viktigt att lämna grundskolan för gott när de börjar i gymnasiet, sade han.
Någon undrade vad kommunen gör av alla pengar som sparas. Caroline Andersson svarade att de går till socialtjänst, äldreomsorg och mycket annat.
– Uppsala växer och vi har ett stort ansvar att se till att det byggs bostäder så att ni har någonstans att bo i framtiden. Det generar kostnader i form av gator, vägar och annan infrastruktur som kommunen står för. Men när det gäller just gymnasieskolan så är lokalkostnaderna den stora boven, sade hon.