– Från årskurs sex till nio har vi däremot en stor anhopning av elever. Många är i åldern motsvarande nionde klass, säger Anders Pettersson, vid utbildningsförvaltningen.
Läs mer: Ingen garanti för kortare köer
Läs mer: Lång väntan på skolplats
Inför läsåret 2016 fanns förberedelseklasser på tio skolor i Uppsala: Eriksberg, Gottsunda, Gränby, Västra stenhagen, Nanna, Tiunda, Kvarngärdet, Johannesbäck, Treklangen och Sunnerstaskolan.
Nu ska åtta nya skolor också få klasser. Det ger 100 nya platser som kommer att finnas på: Ärentunaskolan, Björkvallsskolan, Tiunda, Ramsta, Valsätra, Almunge, Gamla Uppsala och Växthusets skolor. Några av skolorna kommer dock inte att kunna starta upp på grund av personalbrist.
– Förberedelseenheten Lysa som får nya lokaler på Bokskolan ska ta emot de som inte får plats. Det rör sig om 100 elevplatser, säger Anders Pettersson.
Även på gymnasiet är läget ansträngt. För att så många elever som möjligt ska få undervisning minskas skoldagen med målet att successivt öka innehållet. En verksamhet med fördjupad kartläggning och undervisningsdel planeras som ska kunna ta emot fler elever som sedan slussas ut på olika skolor. Från i höst ska troligtvis alla gymnasieskolor ge språkintroduktion. Idag görs det bara på Lundellska skolan, Celsius, Boland och Rosendalsgymnasiet samt Vuxenutbildningen Linné. Jällagymnasiet börjar i dagarna. Även några friskolor tar emot och fler vill göra det.
När är kön borta?
– Det kan jag inte svara på. Andelen nya i gymnasieåldern som kommer till Uppsala har inte minskat. Vi har cirka 360 i kö i dag, säger Cecilia Fernvall verksamhetsutvecklare vid utbildningsförvaltningen.