Fler söker sina rötter

Det är inte bara farfars farfars far som kan vara intressant för moderna släktforskare. Skilsmässor och nya familjebildningar leder till att unga söker information om de allra närmaste.

Solveig Brundin-Eriksson och Ulla Löfgren.

Solveig Brundin-Eriksson och Ulla Löfgren.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-04-10 15:53

 Det berättar släktforskare som höll en informationsdag i Björklinge på lördagen.

Solveig Brundin Eriksson från Björklingebygdens släktforskarförening behöver inte alltid hjälpa andra med att hitta deras mest avlägsna släktingar. Numera kan det vara lika spännande för somliga att få veta vem ens far- eller morförälder är.
- Många vet inte ens vad farmor och farfar heter. Du vet, det skiljs och flyttas hit och dit...
Själv visste hon inte att hennes farmor hade en halvsyster. Men tack var släktforskningen kunde hon ta kontakt med halvsystern som fortfarande är i livet.

Solveig Brundin Eriksson är ordförande i Björklingebygdens släktforskarförening som på lördagen hade en informationsdag i Furuliden, Björklinge, om hur man kan använda internet för släktforskning. Kyrkböcker och annat som lagts ut på internet sägs ha bidragit till ett ökat intresse. Peter Wallenskog från företaget Genline som på lördagen försökte sälja in sina Internettjänster till representanter från kringliggande hembygdsföreningar i Björklingeområdet anser att det är billigare och mindre tidskrävande i dag för folk att söka sina rötter.
- Lättillgängligheten gör att allt fler som har intresse av släkten kan göra sin forskning.
Vad som helst kan dölja sig när man väl börjar leta i sina rötter. Och det är inte bara mord, spöstraff och andra hemskheter som Ulla Löfgren fått fram efter närmare 20 års släktforskning.

- Det är väldigt spännande att se varifrån de kom, hur de flyttade, hur många ungdomar de fick och hur många av barnen som överlevde. Om du helt plötsligt hittar någon som föddes i Hälsingland förr, hur kom han eller hon hit? Inte var det någon asfalterad väg och så hade man byrån på ryggen...
Solveig Brundin Eriksson är en av många som har erfarenheter av att sitta på pastorsexpeditioner och leta efter förfäder. Hon har lärt sig att den datoriserade världen har en del fördelar som kan förenkla det för släktforskningen.
- Jag kan sitta hemma och släktforska, och äta under tiden, säger Solveig Brundin Eriksson och skrattar.
Ulla Löfgren har av historien lärt sig att vara tacksam över att hon lever på 2000-talet.
- Varje gång jag lägger något i tvättmaskinen är jag glad att jag slipper skölja tvätten vid klappstenarna i Björklinge, som man gjorde förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om