Fler städbolag kritiska mot Uppsala kommun
Asia Städ AB överväger nu att sluta ta städuppdrag för Uppsala kommun. Det är den andra städfirman på kort tid som planerar att bojkotta kommunen. Orsaken är att hela upphandlingsprocessen upplevs som godtycklig. Flera städbolag instämmer i kritiken.
Foto:
Nu framkommer dessutom ny kritik mot kommunens upphandlingsprocess. Systemet beskrivs som godtyckligt.
Kvalitetsbedömningen av företagen utgör 40 procent av totalbetyget i upphandlingen. Den genomförs av enskilda tjänstemän. Någon dokumentation av kvalitetsbedömningen finns inte, och inte heller någon exakt modell för hur bedömningen skall genomföras. Ingen utom tjänstemännen själva vet hur bedömningarna görs.
En chef på ett städbolag med verksamhet i Uppsala berättar att det är viktigt för företaget att "hålla sig på god fot med tjänstemännen på kommunen" eftersom man då "får högre kvalitetsbetyg".
- I värsta fall kan kommunens godtyckliga upphandlingar leda till korruption, säger chefen till UNT.
Asia Städ är ett av få företag som öppet riktar kritik mot kommunens upphandling.
- Det är godtyckligt och orättvist. Vi har haft många städuppdrag för kommunen, men vi har blivit av med nästan alla, och vi vet inte varför, säger Shiraz Mostafa, ägare till Asia Städ.
Asia Städ överväger nu i likhet med Uppsalas största städbolag, HSB-ägda Städab, att bojkotta Uppsala kommun.
- Efter i höst kommer vi inte lämna fler anbud om inte Uppsala kommun ändrar sina upphandlingsrutiner, säger Shiraz Mostafa.
RH Städs vd Ronny Hössung instämmer i kritiken:
- Vi hade goda omdömen från kunderna, fick förlängda kontrakt på våra uppdrag men ändå höjdes inte kvalitetsbetyget. Och nu får vi plötsligt väldigt få uppdrag. Vi fattar ingenting. Det känns hopplöst att fortsätta, säger Ronny Hössung.
Det är inte bara de mindre städbolagen som är missnöjda med kommunen. Liknande kritik framkommer från flera större städföretag som är verksamma i Uppsala.
En av städbranschens veteraner, Åke M Brolund, som var vd för Städab i 16 år fram till 2005, riktar skarp kritik mot Uppsala kommuns upphandlingsprocess.
- Upphandlingarna präglas helt av godtycke. Det saknas sakkunnande för att göra kvalitetsbedömningar. Kommunen skulle behöva ett kontrollsystem av städningen som utförs, både för att kunna göra uppföljningar och för att kunna sätta kvalitetsbetyg så att bland annat skolorna får den bästa möjliga städningen för lägsta möjliga pris. I dag finns ingenting sådant, säger Åke M Brolund.
- Kommunens upphandlingssystem kan gynna bluffmakare, säger han.
Även prisbedömningen är enligt städfirmorna godtycklig.
När ett objekt upphandlas ska städföretagen själva räkna ut hur stor fastigheten är. Ett företag som uppskattar arean till mindre än den verkligen är, kan trots ett högre timpris få en lägre totalkostnad för uppdraget, och därmed vinna upphandlingen.
Och det är mycket vanligt att bolagen gör helt olika bedömningar av objektens storlek. Nyby förskola uppskattades till exempel av Städab till 698 kvadratmeter men av Asia Städ till 800 kvadratmeter. Städab hade ett högre timpris, men totalkostnaden av städningen blev lägre eftersom man bedömt ytan som behövde städas till avsevärt lägre.
På samma sätt vann ISS städningen av Sverkerskolan, genom att bedöma ytan i skolbyggnaden till 2 401 kvadratmeter. Asia Städ bedömde att ytan var 44 procent större: 3 500 kvadratmeter, och förlorade upphandlingen. Och så vidare.
UNT:s genomgång av anbuden visar att det i den senaste upphandlingen skilde sammanlagt 7 000 kvadratmeter mellan de lägsta och högsta areabedömningarna.
Mellansvenska städ är ett av flera städbolag som riktar kritik mot att inte kommunen själv tar fram kvadratmeteruppgifterna i samband med upphandlingen.
- Ritningar på alla objekt finns ju på kommunens fastighetskontor, det måste vara en smal sak att ta fram. Felbedömningar i städbolagens egna mätningar leder till ett dåligt utfört arbete när tiden inte räcker till, säger Lars Pettersson på Mellansvenska städ.
Det stora problemet med att areabedömningarna skiljer sig åt är att det inte går att avgöra om ett anbud är realistiskt eller inte. Kommunen har heller ingen korrekt uppgift att jämföra med och kan inte bedöma om städföretagen håller sig till kollektivavtalsmässiga löner och kan klara kvaliteten i arbetet.
I flera kommuner, bland annat Stockholm och Västerås, tar upphandlingsenheterna därför själva fram städarean på objekten inför upphandlingen.
Ulf Sandell, upphandlingsansvarig på Uppsala kommun beklagar att städbolagen upplever att upphandlingssystemet är godtyckligt.
- Det är förstås inte bra. När det gäller uppskattningen av arealerna är det tyvärr alldeles för kostsamt för oss att göra en sådan uträkning. När det gäller kvalitetsbedömningarna bygger dessa på en sammantagen bild av företagen, såväl vad gäller själva städkvaliteten som företagets struktur och administration, säger Ulf Sandell.
- Jag upplever att systemet fungerar bra. Men jag välkomnar Åke Brolunds förslag om ett kontrollsystem. Det tycker jag behövs, säger Ulf Sandell.
FAKTA
Städning för 50 miljoner kronor per år
Upphandlingen av städuppdrag i Uppsala kommun går till så att varje anbud betygssätts enligt en femgradig skala. Priset står för 60 procent och kvaliteten för 40 procent av betyget. Högsta poäng för pris är 3,0 poäng och högsta poäng för kvalitet är 2,0 poäng.
Högst totalbetyg får städkontraktet.
Uppsala kommun köper städtjänster för cirka 25 miljoner kronor varje år. Den interna städorganisationen står för uppskattningsvis lika mycket.
Städning för 50 miljoner kronor per år
Upphandlingen av städuppdrag i Uppsala kommun går till så att varje anbud betygssätts enligt en femgradig skala. Priset står för 60 procent och kvaliteten för 40 procent av betyget. Högsta poäng för pris är 3,0 poäng och högsta poäng för kvalitet är 2,0 poäng.
Högst totalbetyg får städkontraktet.
Uppsala kommun köper städtjänster för cirka 25 miljoner kronor varje år. Den interna städorganisationen står för uppskattningsvis lika mycket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!