I fjol rapporterade Norges arbetsförmedling NAV att 5,7 procent av de unga norrmännen mellan 20 och 24 år var arbetslösa. I Sverige var siffran över 23 procent. Inte konstigt att vi sneglar över gränsen - enligt Svenska ambassadens mätningar bodde 50 000 svenskar i Oslo redan 2008. De flesta är eniga om att antalet ökat rejält sedan dess.
– Vi har inga siffror på hur många från Uppsala som flyttat, men vi har märkt en ökning av intresset för jobb i Oslo bland ungdomar, säger Gloria Cunha Byström på arbetsförmedlingen i Uppsala, som aktivt brukar informera unga om möjligheten att jobba i Norge.
Att trycket fortsätter vara högt märker också de som anställer på plats i Oslo.
– Många hör av sig. Unga vill testa sina vingar utomlands men vill kanske inte åka allt för långt. Norge är relativt likt Sverige både kulturellt och arbetsrättsligt och som svensk behöver man inget arbetstillstånd säger Ulrika Linnersjö.
Hon kommer själv från Sverige men är nu vd på bemanningsföretaget Academic work i Norge. De senaste åren har företaget aktivt försökt locka till sig arbetskraft från Sverige till sina kunder.
– Svenskar har gott rykte i Oslo. Vi brukar få höra att de är bra på service. De vi anställer kan ”kavla upp ärmarna”.
Många svenskar hamnar i butiker, på restaurang eller i andra serviceyrken. Ulrika Linnersjö ser en trend med att allt fler vill stanna längre.
– När vi startade i Norge 2007 var det mest korta sommarjobb, som lagerarbete och kundtjänst. Nu har vi mycket fler avancerade jobb som passar unga i karriären.
Också på Svenska kyrkan i Oslo har man märkt av att fler svenskar sökt sig till staden. Församlingspedagogen Anna Eriksson, ursprungligen från Sala, och diakonen Elisabet Söderström, från Vendel, berättar att deras ungdomsverksamhet kan fungera som en slags trygghet för många som kommit ensamma till Norge och har frågor om hur samhället fungerar.
– Den har vuxit under de senaste åren, säger Anna Eriksson. De som inte bara vill festa söker sig till oss, oavsett om de varit aktiva i någon församling innan.
Att få ett nätverk är viktigt, tror de bägge. Från att mest ha lockat au-pairer utan arbetskamrater får nu kyrkan besök av alla yrkesgrupper och unga på jakt efter jobb.
– De fikar, är med på någon gudstjänst eller läser en tidning, säger Elisabet Söderström.