De senaste dygnens skjutningar i Uppsala har drabbat unga män. Vid onsdagsnattens skjutning i Gränby skadades en 18-åring. Dygnet innan besköts en 20-åring i samma område. Den omskriva pizzeriaskjutningen i Flogsta tidigare i år utfördes av en 19-åring. Enligt Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm, har gruppen kriminella unga män i allt högre utsträckning fått tillgång till vapen under 2010-talet.
– Det är en nationell trend. Att fler unga skjuts är ett tecken på att de yngre kriminella har beväpnat sig. De vill uppåt i brottshierarkin och skaffar sig ett vapen för att få respekt. Men man ger sig nästan bara på den som liknar en själv och sysslar med samma saker. Inte utomstående, säger han.
Vapnen kommer dels från äldre kriminella som har ett gammalt vapen och vill ha ett nytt. Dels från det inflöde av nya vapen som skett sedan kriget på Balkan. Vapnen är ofta kopplande till narkotikaförsäljning som på senare år tagits över av allt yngre personer.
– Narkotikan omsätter mycket pengar och då är ett vapen ett sätt att ingjuta respekt och driva in skulder. Hela hanteringen vilar på det våldskapital man besitter. Och ett gammalt vapen fungerar utmärkt om man sköter om det, säger Sven Granath.
Unga kriminella har dock alltid varit mycket våldsbenägna. Tidigare använde de knivar och olika former av tillhyggen mot varandra.
– Nu är det skjutvapen som gäller och vi kan räkna med att fler unga kommer att skaffa sig tillgång till en pistol eller ett automatvapen. Men jag tror inte att det kommer att krypa ännu längre ned i åldrarna, det blir för osäkert och för stora risker med för unga personer.
Innebär det att vi kommer att få se fler skjutningar framöver?
– Generellt sett så går våldet bland män i den här åldersgruppen ner. Men i den lilla grupp som vill göra kriminell karriär ökar skjutningarna och fler dör. Det är lättare att skjuta en person på håll än att gå fram och sticka en kniv i kroppen. En spärr släpper. Har några börjat använda vapen vill fler ha ett, säger Sven Granath.
Det innebär inte att kriminella ständigt går med fingret på avtryckaren. Vapnet ligger oftast gömt och flera kan ha tillgång till samma vapen. Det gör också att det kan användas i olika sammanhang.
– Om någon känner sig kränkt och man känner att man måste hämnas kan vapnet åka fram. Då är det känslan som styr. Vi såg just den här utvecklingen i USA under 1980- och 90-talen, säger Sven Granath.
Han tror dock inte att tillgången på vapen kommer öka i samma omfattning som tidigare. Det beror dels på att straffen för vapeninnehav har höjts och att fler länder i Europa nu jobbar mot vapensmuggling.