Fler Uppsalanior får godkänt

Allt fler Uppsalaelever lämnar nian som godkända i alla ämnen. Men fortfarande blir var femte elev underkänd i ett eller flera ämnen. Det visar preliminär statistik från det senaste läsåret.

Uppsala2011-08-16 11:52

I somras gick var femte elev i de kommunala grundskolorna ut nian med underkänt i minst ett ämne. Men både skolkontoret och den politiska majoriteten vill hellre framhålla att det skett en förbättring.
– Andelen underkända är naturligtvis något som vi måste arbeta vidare med. Men om man har en trend som visar att vi ökar andelen godkända så är vi på väg åt rätt håll, säger grundskolechef Lars Romanus.

79,8 procent blev godkända i alla ämnen, enligt den preliminära statistik som kontoret för vård och bildning tagit fram.
– Det är ett av de högsta värden vi haft sedan 2003, då kontoret för vård och bildning skapades, säger Lars Romanus.
Han anser att förbättringen beror på senare års insatser på bland annat matteundervisning och individuellt stöd. Han nämner vidareutbildningar för lärare och diagnosticeringen av elevers mattekunskaper.

Än så länge finns inga jämförbara siffror med kommunala skolor i andra delar av landet. Skolverkets statistik bygger på uppgifter från läsåret 2009/2010.
– Det är glädjande att vi börjar gå uppåt igen. Vi avser att satsa ännu mer på de skolor där vi ser att betygen inte är fullt så bra, säger Cecilia Hamenius (FP), ordförande i styrelsen för vård och bildning.

Hans-Eric Lindahl, kommunombud för Lärarnas riksförbund, håller med om att det skett satsningar men att lärartätheten i Uppsala fortfarande är för dålig.
– Det behövs fler lärare som kan ge ett bättre stöd till enskilda elever. Ett framgångsrecept vore högre löner som lockar fler lärare till Uppsala.
Han konstaterar samtidigt att det fortfarande är många som inte klarar alla ämnen.
– Från förbundet har vi sagt att det måste satsas mer på speciallärare och att man skapar mindre grupper för elever med behov av extra stöd.

Att elever går ut med underkänt kan ha många förklaringar.
– Det kan vara ungdomar som sent invandrat till Sverige, men det är också andra elever som har svårt att hänga med i enstaka ämnen, säger Lars Romanus.
Han säger att det behövs fortsatta insatser för att fånga upp elever med behov av extra hjälp. Han tror mycket på det digitala skolsystem som i veckan börjar användas på 20 skolor i Uppsala kommun. I systemet ska elevernas prestationer fortlöpande registreras och vara tillgängliga för att övergripande se om en enskild skola behöver mer stöd.
– Men framför allt ska vi kunna sätta in åtgärder om en enskild elev ser ut att inte nå målen.
En förälder ska inför lärarsamtal kunna logga in och se hur barnet klarar skolgången. Tanken är att samtliga skolor inom vård och bildning ska använda sig av systemet 2012.

Fakta

Andel elever godkända i alla ämnen, åk 9
(tabellen visar endast skolor med mer än 100 elever i åk 9)

Björkvallsskolan 93,7 procent
Vaksalaskolan 84,9
Gottsundaskolan 84,3
Gränbyskolan 84,3
Tunabergsskolan 83,6
Eriksbergsskolan 78,6
Stenhagenskolan 76,2
Ärentunaskolan 75,0

Källa: Vård och bildning, Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om