Flera bilbränder i Uppsala

Sju bilbränder i Gottsunda och Valsätra de senaste två veckorna. Men enligt polisen rör det sig inte om något eskalerande problem.

Uppsala2014-09-12 16:00

På onsdagsnatten sågs två unga män, enligt flera vittnen, tända på en bil på Bröderna Berwalds väg i Gottsunda. Det var den sjunde bilbranden inom loppet av ett par veckor i Uppsala. Enligt polisen är läget trots allt under kontroll.

– Vi anser att läget fortfarande är grönt. Det grundar sig i att vi inte ser att de här våldstendenserna ökar på andra områden. Att man förutom att rikta in sig på bilar till exempel även skulle ha slagit till mot busstrafiken eller myndigheter, säger Jarle Poljarevius närpolischef Uppsala-Knivsta.

Han menar att det kan finnas flera motiv till bilbränderna.

– Även om vi inte ser våldshandlingar mot poliser, kan man inte utesluta att det är en missnöjesriktning mot att vi gjort ingripanden tidigare i området. Det kan också vara försäkringsbedrägerier, eller så kan det röra sig om interna uppgörelser, säger Jarle Poljarevius.

Enligt honom är det vanligt att bränderna varierar till antalet från vecka till vecka.

– För någon vecka sedan hade vi noll, och nu ser vi att det har hettat till igen. Samtidigt har vi inte haft den utvecklingen att det brinner 20 bilar på en timme som det gjorde i Norsberg i Stockholm i helgen. Allting är relativt.

Bilbränder är i regel svårutredda brott där det ofta krävs att man tar gärningsmannen på bar gärning. Men inte ens det behöver vara lösningen på problemen, enligt polisen.

– Griper vi tio personer kommer bränderna inte att upphöra. Det är lite mer komplicerat än så, säger Jarle Poljarevius.

Det låga straffvärdet i kombination med att de som grips ofta är ugna, gör det mer eller mindre omöjligt att få personer anhållna eller häktade, enligt Jarle Poljarevius.

– Man kan tycka att bilbränder är ett allvarligt brott, men brottsrubriceringen är skadegörelse och straffvärdet är lågt.

Han menar att polisens huvudmål i stället handlar om att arbeta brottsförebyggande med kontaktskapande.

– Vi försöker ha dialog med de boende i områdena och arbeta långsiktigt. Förklara kostnaderna och konsekvenserna. Sedan har vi ett pågående samverkansarbete med kommunen, där allt från socialtjänst till brandkår jobbar på fred front. Där görs ett gigantiskt arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om