Flest sjuka i vården i Uppsala län

Landstinget i Uppsala län hade störst andel patienter i landet med vårdrelaterade infektioner i SKL:s senaste mätning. Sett till hela landet har dock infektionerna minskat sedan mätningarna börjande för tre år sedan.

Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Tor Johnsson/Arkiv

Uppsala2011-06-22 08:08

Vid totalt sju tillfällen har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, genomfört mätningar av andelen vårdinfektioner vid landets alla sjukhus. De görs under en dag, vår och höst.

I Uppsala deltog 961 patienter i vårens mätning. I riket drygt 23 000. Den visade att 9,2 procent av samtliga landets patienter hade någon form av vårdrelaterad infektion som urinvägsinfektion, sårinfektion etc. I Uppsala läns landsting var siffran 12,1 procent, högst i Sverige.

Birgitta Lytsy som är hygienläkare inom landstinget bekräftar att siffran stämmer. Men tror att den skulle vara betydligt lägre om mätmetoderna var mer rättvisande.
– Man har bara tittat på en dag och då kan det se ut på det här viset. Det blir en ögonblicksbild. Har man mycket vinterkräksjuka just då så får man höga siffror. Hade SKL gjort sin mätning två veckor senare så hade det kanske sett helt annorlunda ut, säger hon.

Men ni har legat över 10 procent i de senaste sex mätningarna, är det en slump?
– Det ger inte en rättvisande bild. De patienter som ligger inne under en dag är de som har infektioner. Alla patienter, och det är de flesta, som behandlas stannar inte kvar på sjukhuset och kommer inte med i statistiken. Med en mätmetod som spänner över tid skulle vi få helt andra siffror, säger Birgitta Lytsy.

Roger Molin vid SKL som är chef för mätningarna är medveten om att resultaten bara visar läget vid en tidpunkt. Men har ett landsting en serie höga mätningar så ökar tillförlitligheten i dem.
– Trots osäkerheten har vi valt att starta mätningarna för att sätta fokus på det stora problem som vårdrelaterade infektioner är för sjukvården. Nästa steg är att införa ett system som ger en heltäckande bild av läget, säger han.

Birgitta Lytsy tycker det är bra.
– Mätningarna har ”lyft” frågan och vi är ett av två pilotlandsting som är med och utvecklar det nya mätsystemet. I höst kommer vi att starta mätningar i full skala på två avdelningar på sjukhuset, infektion och geriatrik. Tanken är att de ska kunna börja i hela landet under 2012. Då får vi rättvisande statistik, säger hon.

Skulle det ändå vara så att SKL:s siffror för sjukvården i Uppsala förblir lika höga som i dag så finns det metoder för att snabbt få ner dem. Det visade projektet VRISS, Vårdrelaterade infektioner ska stoppas, som landstinget bedrev under åren 2008–2009.
– På ett år lyckade vi minska infektionerna med 60 procent på ett 30-tal enheter, säger Bigitta Lytsy.

De smittsamma vårdrelaterade infektioner som sjukhuset har störts problem med i dag är vinterkräksjuka och bakterien Clostridium difficile som orsakar svåra diarrèer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om