Flygplatsaffär kan spricka
Ärnaaffären riskerar att gå om intet. Orsaken är att Försvarsmakten, Fortifikationsverket och Uppsala Airport inte hittat en fungerande lösning i ägarfrågan. Uppsala Airport kommer inte att kunna få banklån om man tvingas hyra in sig på Ärna och har nu lagt ett desperat bud på hela flygplatsen.
Foto: Rolf Hamilton/arkiv
- Vårt tålamod tryter. Vi har spenderat tolv miljoner kronor på att få till stånd civil flygverksamhet på Ärna, och har jobbat i sex år med denna affär. Nu riskerar den att spricka på grund av att två statliga myndigheter inte kan komma överens, säger Mattias Sjölund.
Bakgrunden är enligt Sjölund att ÖB Sverker Göransson i december beslutade om fortsatt militär verksamhet på Ärna. Om flygplatsen ska säljas vill därför Försvarsmakten ha garantier om att köparen kommer att fortsätta att driva flygverksamhet på Ärna. Fortifikationsverket, som äger Ärna, kan inte ge sådana garantier eftersom man måste följa försäljningsförordningen. Därför ska nu Försvarsmakten tveka om att säga upp kontraktet.
På Fortifikationsverket bekräftar man att Försvarsmakten har ställt en fråga om det går att garantera att en öppen försäljning av Ärna går till en flygplatsoperatör, och att svaret var nekande.
- Frågan har ställts. Vi har inte möjlighet att göra någon riktad försäljning. Vad en köpare ska använda marken till kan vi inte ha synpunkter på vid en eventuell försäljning, säger Krister Silemo på Fortifikationsverket.
- Vi begär inte en riktad försäljning, endast att hänsyn tas till gällande riksintresse, kommenterar Mattias Sjölund.
Enligt Försvaret har inga nya beslut fattats.
- Vi inväntar nu miljöprövningen innan vi går vidare. Försvarsmakten är fortfarande beredd att sälja men vi tittar på olika alternativ som passar vår fortsatta verksamhet, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvaret.
Som en desperat åtgärd för att komma in i processen har Uppsala Airport nu lagt ett bud på hela flygverksamheten. Budet läggs utanför den normala proceduren, eftersom Försvarsmakten inte har sagt upp kontraktet på Ärna.
Enligt det förslag företaget skickat till Fortifikationsverket är man beredd att betala 40-70 miljoner kronor för Ärna och önskemålet är att ta över den operativa flygverksamheten redan 1 juli i år.
- Budet ska ses som ett försök att lösa problemet. Vi har hamnat i ett moment 22. Om staten vill samarbeta med en civil aktör på det vis som man tydligt framhållit, då måste staten bidra till att skapa hållbara förutsättningar, säger Mattias Sjölund.
Någon möjlighet för Uppsala Airport att driva civil flygverksamhet med ett hyreskontrakt på Ärna finns enligt Sjölund inte.
- Om vi får ett hyreskontrakt på fyra år får vi problem med banklånen, och även om vi skulle få ett regeringsbeslut om hyreskontrakt på 20 år, är det inte ekonomiskt försvarbart. Vi har under de senaste åren arbetat enligt modellen att vi ska köpa flygplatsen, eller en del av den. Det är den enda framkomliga vägen för oss.
Försvarsmakten har bytt fot rörande verksamheten på Ärna tre gånger under de senaste 18 månaderna, något Uppsala Airport menar tyder på en kortsiktighet.
- Fortifikationsverket borde ta ett ansvar och medverka till att konstruktiva lösningar ges en möjlighet, och hålla dörren öppen i händelse av att statens företrädare inte vill driva flygplatsen, säger Mattias Sjölund.
- Om inte miljörättsliga skäl föreligger så verkar det urbota dumt att riskera flygplatsens framtid för att två myndigheter inte tycks komma överens kring de förutsättningar som krävs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!