Arbetsförmedlingen, försäkringskassan, migrationsverket, universiteten, landstinget och länets kommuner står bakom en överenskommelse som tecknas på Uppsala slott i dag.
I grunden handlar den om att alla parter ska ställa upp på ett ”effektivare samarbete mellan berörda myndigheters stöd till nyanlända flyktingar”.
– Genom den här överenskommelsen lägger vi tillsammans grunden för en fortsatt utveckling av samarbetet kring integration och etablering av nyanlända flyktingar, så att vi också tar emot dem vi lovat att ta emot, säger landshövding Peter Egardt.
Länets kommuner och länsstyrelsen har överenskommelser om att tillsammans ta emot 770 flyktingar per år. Men i praktiken har mottagandet bara varit hälften så stort.
Uppsala kommun tog emot 179 flyktingar förra året, varav 40 ensamkommande flyktingbarn. Det är det lägsta antalet på fem år och kan jämföras med 2006 då man tog emot 413 flyktingar. Ambitionen är att ta emot fler, men bostadsbristen sätter gränser menar Uppsala kommun.
– Vi vill vara generösa, men vi hinner inte bygga så mycket hyresrätter som behövs, säger utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mohamad Hassan (FP).
Han är en av flera kommunalråd i länet som i dag skriver under överenskommelsen.
– Nu har vi ett helhetsperspektiv. Tidigare hanterade varje kommun frågan var för sig. Nu har vi länsstyrelsen som ska ta helhetsansvaret. Därmed flyttar man fram frågorna för hela länets bästa.
Bostadsbrist, arbetsmarknadsåtgärder, utbildning är några av de frågor som han tror att kommunerna kan lösa tillsammans.
– Det är fortfarande kommunen själv som bestämmer över boendet och skolan, men nu skulle vi till exempel kunna utveckla regionala introduktionscenter för de ungdomar som kommer.
Länsstyrelsen har bildat en organisation som heter Integration och etablering i Uppsala län. Johanna Palmstierna, integrationssamordnare vid länsstyrelsen, tror att den nya överenskommelsen tydliggör kommunernas gemensamma ansvar.
– Det första steget blir den här överenskommelsen. Nästa steg blir att komma fram till överenskommelser på lokal nivå. Vi vill leva upp till målet att ta emot 770 flyktingar och att ta emot ensamkommande barn.