Flyktingplatser fram i rask takt

Inga flyktingar anlände till Uppsala på måndagen som tänkt. Men de väntas de närmaste dagarna. Kommunen har 40 evakueringsplaster klara och jobbar för att få fram 250.

Nytt boende? Siris gamla lokaler utanför Jälla står tomma och är en av flera fastigheter som sägs kunna bli flyktingboende.

Nytt boende? Siris gamla lokaler utanför Jälla står tomma och är en av flera fastigheter som sägs kunna bli flyktingboende.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-10-12 20:13

Videon är inte längre tillgänglig

Meningen var att de första evakueringsflyktingarna skulle komma till Uppsala under måndagen. Kommunen gick ut med ett pressmeddelande och berättade att ett 40-tal flyktingar skulle anlända med buss. Men det blev inte så. Efter en rad besked i olika riktningar stod det vid 18-tiden klart att de i stället kommer de närmaste dagarna.

– Det är Migrationsverket som begärt hjälp med bostäder för evakueringsflyktingar och de bestämmer när flyktingarna ska komma. De har sagt till oss att de behöver ett 40-tal platser till att börja med. Det är självklart att vi hjälper människor som flytt från krig och fasor när Migrationsverket ber om hjälp, säger Erik Pelling, (S), kommunalråd med särskilt ansvar för flyktingar.

Beskeden har skiftat timme för timme. Varför då?

– Migrationsverket har en oerhörd press just nu. Det kommer 1500 nya flyktingar varje dag. Man öppnar nya boenden hela tiden och hinner inte riktigt med. Migrationsverket måste se till att fylla de egna platserna innan de tar de vi ställt upp i med.

Migrationsverket har bett länsstyrelser och kommuner över hela landet att se över vilka lokaler som snabbt kan iordningställas tills Migrationsverket fått fram egna platser. Boendena kallas evakueringsplatser och kan vara allt från stugbyar till skolor och gymnastiksalar.

Uppsala kommun har lovat Migrationsverket att ordna fram 250 platser om det behövs. De 40 första flyktingarna skulle få rum i stugbyn på Fyrishovs camping och på de vandrarhem som finns i stan. Men ett arbete har startats för att få fram fler runt om i kommunen.

– Vi har satt samman en speciell grupp som jobbar med frågan. Den har fått in en massa tips och förslag på lokaler som skulle kunna fungera som boenden, både som kommunen själv äger eller hyr och som andra har. Folk har hört av sig och erbjudit sina sommarstugor till och med, säger Erik Pelling.

Gruppen tittar på varje fastighet och avgör om de är lämpliga som boende. Vissa går exempelvis inte att använda av brandsäkerhetsskäl.

– Vi tar de bästa i första hand. Sedan får vi kanske sänka ribban. Kommunen betalar inget för det här. Migrationsverket täcker våra kostnader.

Hur länge ska ni ha den här beredskapen?

– Så länge Migrationsverket säger att de behöver vår hjälp att hitta platser. Den flyktingström vi ser idag är en extraordinär händelse. Då måste alla ställa upp, säger Erik Pelling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om