Fokus på Albertus Pictor
Han var en av 1400-talets största konstnärer i Sverige. Den 25 oktober tjuvstartar kyrkomålaren Albertus Pictors femhundraårsjubileum i Odensala kyrka med en föreläsning och tidstypisk musik.
- Det måste ha varit en överväldigande upplevelse för 1400-talsmänniskan att kliva in i kyrkan och se dessa målningar, säger Christina Sandquist Öberg.
Hon är filosofie doktor i latin och tillsammans med Pia Melin samordnare av Albertus Pictors femhundraårsjubileum som firas nästa år. Lördag 25 oktober föreläser hon om Albertus Pictors målningar i Odensala kyrka. Då kommer det också att spelas tidstypisk musik från 1400-talet, då medlemmar fån Schüttzsällskapet, Sigtuna Röster, Sigtuna Stadspipare och Ensemble Pian'e Forte uppträder.
Kom till Sverige från Tyskland
Albertus Pictor dekorerade under 1400-talet ett 30-tal kyrkor i Sverige, bland annat Odensala kyrka. Man vet inte så mycket om honom som person men det är fastställt att han kom till Sverige från Tyskland i mitten av 1400-talet. Snabbt blev han en av Sveriges främste kyrkomålare.
- Hans målningsteknik var väldigt unik. Hans målningar ger ett närmast tredimensionellt intryck och är mycket levande, säger Christina Sandquist Öberg.
Det finns delade meningar om varför kyrkorna målades. Vissa menar att det enbart var av dekorativa syften men många anser också att kyrkomålningarna var ett sätt att visa Bibelns berättelser i en tid då få människor kunde läsa.
- Albertus Pictor gjorde målningarna väldigt levande för samtidens betraktare genom att klä människorna på bilderna i samma sorts kläder som kyrkobesökarna använde. Genom detta medvetna grepp sker en identifieringsprocess. Samtidigt avbildar han profeterna och apostlarna på ett mer exotiskt sätt och betonar avståndet. Detta var väldigt pedagogiskt, budskapet når ju lättare fram på detta sättet, säger Christina Sandquist Öberg.
Avbildade verkliga människor
Ett annat sätt som Pictor kan ha använt sig av för att göra sina porträtt mer levande var att avbilda verkliga människor.
En teori som har förts fram är nämligen att konstnären lät levande människor agera modeller för sina målningar. De han tyckte om fick ge sina ansikten till heliga män och kvinnor, medan de människor han tyckte illa om fick vara förebilder för Bibelns skurkar.
- Man kan aldrig veta om det är så. De han avbildar ser väldigt personliga och levande ut, men om de är porträtt är svårt att säga. Men det är en intressant tanke, säger Christina Sandquist Öberg.
Hade lärjungar
Det har debatterats huruvida Odensala kyrka var den sista kyrkan som Albertus Pictor dekorerade. I nuläget vet man dock inte. Man vet inte heller hur mycket av Albertus Pictors målningar som är gjorda av honom själv. Som många andra kyrkomålare hade han en verkstad med flera människor som hjälpte honom med målningarna. Men Odensala kyrka utmärker sig på flera sätt.
- I Odensala kyrka målade han motiv från Nya Testamentet som inte annars finns i hans produktion. Målningarna i kyrkans valv har dessutom aldrig varit överkalkade, vilket skedde i många andra kyrkor senare, och är därför väldigt välbevarade, säger Christina Sandquist Öberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!