"Folk bryr sig inte om sig själva"

- Folk vet att man kan få ­klamydia, det får vi höra ofta. Men alla säger också att det är så lätt att bota, så då tänker man att det inte är så allvarligt, säger ­Sandra Wohlin, en av fyra ­gymnasieungdomar UNT diskuterat ökningen av klamydia med.

Sandra Wohlin tror inte att ungdomar bryr sig tillräcklig.

Sandra Wohlin tror inte att ungdomar bryr sig tillräcklig.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-09-12 06:00
Ett lugn präglar ­ungdomskaféet Genomfarten, beläget på Övre Slottsgatan alldeles intill Carolinabacken. En trappa upp spelar några killar biljard och på bottenvåningen sitter ett par gäng och fikar efter skolan. Alldeles innanför entrén sitter Petter Heineman, 16 år, Sandra Wohlin, 18 år, Johan Gräll, 19 år, och Bengt Blomberg, 17 år. Vi slår oss ned och förklarar vårt ärende, varpå ett ljudligt fnissande bryter ut.
- Det kan man väl räkna ut själv. Jag tror att man struntar i det, svarar Petter Heineman på frågan om vad de tror att ökningen av klamydia beror på.
- Det beror väl på minskat bruk av kondom, säger Johan Gräll.
- Och ökat alkoholintag, säger Petter Heineman och gör en flasksvepande gest med handen.

Han säger att även om ungdomarna inte dricker mer än tidigare, har de oftare sex när de är berusade.
Sandra Wohlin, ensam tjej i sällskapet, tror inte att tjejerna bryr sig mer om att skydda sig mot könssjukdomen trots att konsekvenserna ofta är värre för dem i form av permanenta skador.
- Om jag ska vara ärlig så tror jag att de bryr sig ännu mindre. Folk vet att man kan få klamydia, det får vi höra ofta. Men alla säger också att det är så lätt att bota, så då tänker man att det inte är så allvarligt.
Bengt Blomberg håller med.
- Att få klamydia är lika med att göra bort sig på fyllan. Det är ingen stor grej, utan mer som att få halsfluss. Det är jobbigt ett tag, men den moderna medicinen hjälper och sedan är det över. Jag tror problemet är att folk inte förstår hur stora risker de tar, säger han.

Anledningen till det verkar inte vara brist på information, enligt dem själva, utan snarare bristande intresse.
- Folk bryr sig inte om sig själva. Om de går och häller i sig ghb (en narkotikaklassad och förbjuden drog, red anm) tror jag knappast att de bryr sig om de får klamydia eller inte, säger Bengt Blomberg.
- Jag tror att det handlar om att ungdomarna tror att de är odöd­liga, säger Petter Heineman.
Att införa obligatorisk testning av ungdomar får blandade reaktioner.
- Jag tycker att det är helt fel att tvinga någon att testa sig. Man ska inte behöva få skit för att man inte testar sig, tänk om man är den enda som inte haft sex, säger Bengt Blomberg.
- Jag tycker att det skulle vara bra med obligatorisk testning, säger Petter Heineman.
Fler tester generellt tycker de är bra. Att klamydia sprider sig verkar inte lämna dem oberörda.
- Jag är rädd för att bli smittad, säger Petter Heineman.
- Det är en varningssignal för hur det kan bli med spridning av till exempel hiv i framtiden, säger Bengt Blomberg.
- Samtidigt är lösningen så himla enkel. Jag behöver inte ­ligga med första bästa främling utan kondom. Är man lite rädd om sig själv så klarar man sig, säger Sand­ra Wohlin.
- Om man har en ny tjej kanske man inte vågar fråga om hon har testat sig, säger Petter Heineman.

I en del städer i Sverige kan man testa sig för klamydia själv hemma, genom att ­beställa från nätet och sedan skicka in för provsvar. Skulle det vara ett bra alternativ till att söka upp en mottagning för att testa sig?
- Ja, en sådan grej skulle göra att folk testar sig mycket mer. Det finns ju folk som tokskäms över att testa sig, säger Johan Gräll.
- Det kan säkert vara en bra lösning, säger Bengt Blomberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om