För gammal för studiebidrag

Han fyller 57 till hösten och nekas studiebidrag. Nu anmäler en man i Österbybruk Centrala studiestödsnämnden (CSN) till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Foto: Gunnar Lundmark / TT

Uppsala2015-03-24 15:15

Mannen anser att det handlar om åldersdiskriminering och ifrågasätter de åldersregler som finns kring studiemedlen. I sin anmälan beskriver mannen hur han fått avslag på sin studiemedelsanökan med hänvisning till att han fyllt 56 år. Han betonar att han enbart sökt bidragsdelen och inte lån med krav på återbetalning.

Enligt Österbybruksbon finns det en viss logik i att lånedelen har en åldersgräns eftersom en äldre låntagare helt enkelt kanske inte hinner betala tillbaka lånet innan han eller hon går i pension. Men bidragsdelen får ju inte CSN tillbaka oavsett om den beviljas till en yngre eller äldre person, resonerar Österbybruksbon i sin anmälan.

56-åringen anför att samhället ställer samma krav på utbildning och kompetensutveckling oavsett ålder. Han påpekar också att trenden är att vi svenskar förväntas arbeta längre än till den traditionella pensionsåldern vid 65 år.

– Jag kan inte se annat än att det här är ett fall där en person gynnas och en annan missgynnas enbart på grund av ålder, varför detta bör klassas som diskriminering, skriver mannen i sin DO-anmälan.

Han tillägger att CSN i sitt avslag hänvisar till vissa lagar och förordningar och att det därför är möjligt att det är just dessa som är diskriminerande och borde överprövas.

Studiemedel – grundläggande krav

Du uppfyller ålderskraven. Du får studiemedel till och med det år du fyller 56 men rätten att låna begränsas redan från 47 års ålder. För gymnasieutbildning finns det också en nedre åldersgräns på 20 år.

Du studerar på en skola eller utbildning som ger rätt till studiemedel.

Du studerar i tillräcklig omfattning (minst halvtid, 50 procent).

Du studerar i minst tre veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om