I dag är Ulleråker en lugn och ganska idyllisk stadsdel med gamla höga tallar, skogs- och grönområden och en bebyggelse i mindre skala där äldre fastigheter bevarats. Det utbyggnadsprogram som presenterats för området innebär en stor omvandlig. Upp till 8000 nya bostäder ska byggas för 19 000 nya innevånare. Vissa hus kan bli tolv våningar höga.
Många av de boende i området reagerar starkt på utbyggnadsplanerna – en av dem är Lars Wennås.
– Jag är inte emot en utbyggnad. Men exploateringen blir för stor. Det är som att bygga ett helt nytt Knivsta i Ulleråker. Att bygga hus med tolv våningar är för högt. Det passar inte in i området. Jämför med Rosendal. Där ska 4000 nya bostäder byggas, säger han.
LÄS MER: Den första rivningen har redan börjat
Kommunen har köpt området för 1,8 miljarder kronor och måste bygga mycket för att få igen pengarna, är inte det viktigt?
– Man har förköpt sig. Men det innebär ju inte att man måste bygga allt här. Kommunen har mark på annat håll. Man kan bygga mer i kransorter som Bälinge och Björklinge. Ekonomiskt tror jag det blir ett nollsummespel i slutänden, säger Lars Wennås.
Ett kvarter längre bort står Paula Järphagen och Britt Lundqvist.
– Vi behöver fler bostäder det ser jag som har barnbarn som vuxit upp och inte har någonstans att bo, men det här blir fruktansvärt stort. Vi har bott på landet i 50 år och flyttade hit för att naturen är vacker. Ska man bygga så ska det ske mot Dag Hammarskjölds väg, säger Britt Lundqvist.
Paula Järphagen kan tänka sig en utbyggnad med 3000 bostäder.
– Jag kände panik när jag såg planerna första gången. Det är ju vi som redan bor här som får betala priset för utbyggnaden, och hur ska man lösa trafikfrågorna. Det är långa köer mornar och kvällar redan i dag, säger hon.
Gunilla Markestad undrar också hur trafiksituationen ska bli.
– Jag bor i Knivsta och har jobbat här sedan 1998. Under den tiden har bilköerna vuxit enormt. Med en sån här utbyggnad kommer det att bli mycket värre. Men jag skulle inte ha något emot att flytta hit, om man inte byggde så högt, säger hon.
Hans-Olof Carlsson är mest orolig för grundvattnet. Som gammal byggnadsarbetare vet han att det är svårt att skydda grundvatten på en ås.
– Det sipprar ned föroreningar och det sker långsamt. Till slut når det grundvattnet och då går det inte att använda. Då tvingas man investera i vattenreningsverk för miljarder. Utbyggnadsplanerna är för omfattande och riskerar inte bara vattnet utan också de rekreationsmöjligheter som finns i området, säger han.