Bakgrunden till kartläggningen är Socialstyrelsens nationella granskning i höstas. Den visade att det är vanligt att demenssjuka lämnas inlåsta och utan personal om natten.
Enligt kartläggningen som gjorts av kontoret för hälsa, vård och omsorg finns det i Uppsala stora variationer på bemanningstäthet när det gäller omvårdnadspersonal och legitimerad personal.
Av sammanlagt 43 avdelningar har 37 en bemanning nattetid som, enligt kontorets bedömning, skulle godkännas utan anmärkning om Socialstyrelsen gjorde ett tillsynsbesök.
”Resterande sex enheter saknar nattpersonal som stadigvarande är stationerad på enheten”, skriver kontoret i den rapport som kommer att presenteras vid äldrenämndens sammanträde i nästa vecka.
Torsten Tornberg, avgående ordförande i Uppsala demensförening, har tidigare sagt att det finns problem med nattbemanningen inom hela demensvården. Han är fortsatt kritisk mot att det finns avdelningar som tidvis står obemannade.
– Det är fullständigt oacceptabelt. Det ska finnas någon som hör om man ropar på hjälp. Allt annat är fel.
De sex enheterna som pekas ut är fördelade på fyra boenden: Gillbergska, Frodegården, Årstagården och Karl Johansgården. Tomas Odin, upphandlingschef vid kontoret för hälsa, vård och omsorg, säger att bristerna åtgärdats vid Frodegården och Gillbergska och att diskussioner pågår med de övriga två. Han säger att äldrekontoret kommer att fortsätta syna demensvården.
– Det handlar inte bara om bemanning utan också om kompetens. Där bemanningen är låg måste vi titta vidare på hur de här faktorerna samverkar.
Kontorets kartläggning bygger på Socialstyrelsens krav, men också på äldrenämndens beslut att avdelningar aldrig får lämnas obemannade.
Generellt framgår att bemanningen vid Uppsalas demensavdelningar är lägre under eftermiddagar, kvällar och helger. Men det finns ingen tydlig skillnad mellan bemanningen hos privata aktörer och kommunens egen verksamhet. 15 enheter har en bemanning som understiger 0,6 årsarbetare per boende.
Äldrenämndens ordförande Ebba Busch (KD) säger att det kommer att ske uppföljningar av den nu genomförda kartläggningen.
– Det blir så fort vi får signaler om att allt inte står rätt till vid ett boende. Så har vi alltid gjort, men vi har inte tidigare haft den här typen av underlag för att kunna granska bemanningen.
Hon vill att kontoret fortsätter med en liknande kartläggning av alla vårdboenden.
Om äldrenämnden tar beslutet nästa vecka kan en sådan utredning starta under våren.
Daniel Jansson
daniel.jansson@unt.se 018-478 14 17