– Det är som salt i såren efter byggskandalerna, säger en anställd.
SLU måste bli vassare, tydligare och förbättra sin konkurrenskraft. Med de utgångspunkterna har SLU:s ledning startat ett genomgripande förändringsarbete under namnet Framtidens SLU. Flera utredningar om exempelvis utbildningsutbud och organisation pågår. Under måndagen hölls stormöte i aulan på Ultunaområdet i Uppsala, med anställda i Alnarp, Skara, Skinnskatteberg och Lysekil, med flera, med på videolänk.
Redan under vintern har utredningsarbetet rivit upp känslor hos delar av personalen, särskilt när det gäller förslaget till ny fakultetsindelning. Ett antal institutioner förslås få delad fakultetstillhörighet, vissa med ledning på olika orter.
I ett öppet brev till SLU:s ledning skriver en lång rad forskare vid flera institutioner att man ser ”med förvåning och oro på förslaget om ny fakultetsindelning vid SLU”.
I brevet dras paralleller till de hårt kritiserade byggbesluten som försatt SLU i en ”mycket svår” ekonomisk situation. Ett till strategiskt beslut ”utan en tillräcklig konsekvensanalys kommer att skada förtroendet för SLU:s styrelse både internt och i omvärlden”, skriver de anställda. I ett annat brev skriver 17 chefer vid SLU:s största fakultet, NL, att fakultetsreformen är dåligt underbyggd och ropar efter analys, och att de hoppas att ledningen lärt sig av utbyggnaden av campus Ultuna.
Även under måndagens stora möte hördes hård kritik.
– Förslaget är totalt bristfälligt, bygger på en blind besatthet av hur SLU uppfattas utifrån, och grundar sig inte i analys och vetenskaplighet, sade Roger Finlay, prodekan för NL-fakulteten.
Inlägget var det enda som rev ned applåder från deltagare på mötet.
Men den oro som anställda vädrat har gjort avtryck i de förslag som nu gäller. Det menar prorektor Torbjörn von Schantz.
– Jag har stor respekt för den oro som finns, så här är det alltid i ett förändringsarbete. Men vi har lyssnat och tagit intryck.
Den nya organisationen ska leda till ett mer samlat SLU, där alla ser till hela SLU:s bästa, menar han.
– Det är en styrka att vi finns över hela Sverige, men det finns problem som vi måste lösa. Då kan vi inte bygga murar.
Men enligt en anställd som UNT talat med spär förändringen av organisationen på en uppgivenhet hos de anställda som berörs.
– Många tycker att det här hanteras på ett sätt som skapar vanmakt.
I tre veckor framöver kan anställda lämna synpunkter på förslagen.