Helgens oroligheter i Gottsunda och Valsätra fortsätter. Stenkastning samt container- och bilbränder har avlöst varandra under påskhelgen. Och på måndagskvällen sattes ytterligare en bil i brand.
– Jag blir uppriktigt sagt förbannad, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.
Varför händer detta?
– Vi har tidigare erfarenhet av att när vi ingripit vid olika händelser och exempelvis hämtat in personer till förhör så är det några som reagerar på det här sättet. Det är ungdomar som vi inte kommer åt. Vi vet vilka som befunnit sig på platsen men inte vilka som gjort vad och ingen berättar någonting, säger Christer Nordström.
Sådant här inträffar till och från, menar Christer Nordström som vill betona vikten av att föräldrarna tar ansvar för sina ungdomar.
– Vårt ansvar är att utreda brott. Vi kan inte låta bli att hämta in misstänka för förhör bara för att några ungdomar inte kan bete sig.
Kommer ni att ha en förstärkt bevakning i området efter helgens händelser?
– Vi finns där hela tiden till och från, säger han.
På lördagen förekom det även stenkastning mot polis och räddningspersonal. Polisen har sett att detta planeras av de inblandade.
– Vi har sett på flera ställen hur de förbereder upplagor med sten som de kan kasta mot polisen. De ser sedan till att de blir jagade av polisen och springer till platserna de förberett. Det är ett klassiskt tillvägagångssätt.
LÄS MER: Anlagda bränder och stenkastning i Valsätra
LÄS MER: Maskerat gäng eldade i Valsätra
Senast i februari publicerade polisens nationella avdelning (NOA) en lista över de bostadsområden i Sverige som har störst problem med brottslighet. Totalt listades 53 utsatta områden, varav 15 ansågs vara särskilt utsatta och sex bedömdes som riskområden, där läget kan förvärras om inga insatser sätts in. Gottsunda och Valsätra tillhörde den tredje kategorin för utsatta områden, längst ner på den tregradiga skalan.
LÄS MER: Två Uppsalaområden på polisens lista
Bland annat menade man att konsekvenserna av kriminaliteten i området blir att de boende upplever otrygghet, vilket i sin tur leder till en minskad benägenhet att anmäla brott och att medverka i rättsprocessen. Några framgångsfaktorer som lyftes fram för att polisen ska lösa problemen var uthållighet och kontinuitet. Och vikten av att återfå förtroendet bland befolkningen betonades.
LÄS MER: Efter bränderna och stenkastningen: "Får vara nog nu"