"Hippiesubstans" kan revolutionera psykvården

Intresset för psykedelisk medicin för att bota svåra psykiska sjukdomar ökar stort i många länder. "Psykvården skriker efter nya behandlingsmetoder", säger Uppsalastudenten Marcus Gergeo.

"Jag har alltid varit fascinerad av medvetandet och hur hjärnan fungerar", säger Marcus Gergeo.

"Jag har alltid varit fascinerad av medvetandet och hur hjärnan fungerar", säger Marcus Gergeo.

Foto: Ylva Liljeholm

Uppsala2024-08-14 05:00

Nyheten i korthet

  • Psykologstudenten Marcus Gergeo, som också grundat föreningen Uppsalastudenter för psykedelisk vetenskap, ser stor potential i psykedelisk medicin för behandling av svåra psykiska sjukdomar.
  • Psilocybin, det verksamma ämnet i "magiska svampar", har i forskningsprojekt visat lovande resultat mot PTSD, anorexia och svår depression, med förbättringar efter endast en eller två behandlingar.
  • Trots att psykedeliska mediciner ännu inte är lagligt tillåtna för användning i de flesta länder, tror Gergeo att de kommer att användas inom vården i framtiden, men att det kan ta upp till tio år.

Framför allt handlar det om psilocybin som är det verksamma ämnet i vad som i folkmun ofta kallas "magiska svampar". I olika forskningsprojekt har det gett goda resultat på personer med svåra mentala sjukdomar som ångest vid livets slutskede, anorexia och svår depression. Det kan räcka med en eller två behandlingar för att patienten ska uppleva stora förbättringar.

– Patienten får en hög dos av medlet i en lugn och trygg miljö och med två terapeuter som hela tiden är närvarande, berättar Marcus Gergeo.

– Det är inget man kan eller ska göra på egen hand.

Ännu är psilocybin och andra psykedeliska mediciner inte lagliga att använda någonstans i världen, med några få undantag.

– De experiment som görs och har gjorts är riktigt spännande men det behövs mer robust forskning. Den stora frågan därefter handlar om implementering i vården, säger Marcus Gergeo och fortsätter:

– Det pågår en rad forskningsprojekt i flera olika länder med lovande resultat. 

Marcus Gergeo studerar till psykolog, jobbar extra inom psykiatrin och har grundat föreningen Uppsalastudenter för psykedelisk vetenskap, UPV.

Han är säker på att psykedeliska substanser kommer att användas inom vården i framtiden men att det kommer att ta några år innan det blir verklighet. 

– Jag gissar på att det tar tio år, men hoppas på fem.

Själv har Marcus Gergeo alltid haft ett intresse för medvetandet och hur det fungerar. 

– Det är så mycket med hjärnan som vi inte förstår eller har kunskap om. 

undefined
Marcus Gregio grundade Uppsalastudenter för psykedelisk vetenskap efter att ha hört en föreläsning om hur psykedelika hjälpt traumatiserade krigsveteraner.

Vad händer i hjärnan när man får psykedelika?

– Psilocybin ändrar på hur hjärnan kommunicerar mellan sina olika delar och hjälper patienten att inta nya perspektiv. Det är därför det är viktigt att vara i en trygg miljö och ha terapeuter bredvid sig. 

Effekten av upplevelsen man får under behandlingen har i experiment visat sig vara långvariga. Det är därför man bara behöver behandlas en eller ett par gånger. Det finns heller ingen belagd beroendepotential med psilocybin.

– Många med psykiska problem har fastnat i sin syn på sig själva och världen. Man kan beskriva det som att hjärnan skapar stigar för tankarna som blir mer och mer tydliga med åren. En del fastnar helt i negativa stigar och lever ständigt med en känsla av hot, även om inga verkliga hot finns. Psykedelika kan återställa stigarna och få patienten att tänka i nya banor.

Det har varit och kan fortfarande vara tabu att prata om psykedelika. Tankarna går till hippekultur, drogromantik, ravepartyn och flummiga tripper. 

– Men det blir allt lättare att prata om psykedelisk medicin, kanske också för att behovet av nya behandlingsmetoder är så stor. Jag jobbar själv extra inom psykiatrin och ser ju att många inte blir hjälpta med de metoder som finns i dag, säger Marcus Gergeo. 

Hans intresse väcktes på riktigt efter att ha varit på en föreläsning om hur amerikanska krigsveteraner med PTSD blev hjälpta av MDMA (ecstasy) i kombination med terapi. Efter det startade han Uppsalastudenter för psykedelisk vetenskap. 

– Vårt syfte är att förmedla forskningsresultat och sprida kunskap inom det växande psykedeliska fältet.

undefined
I maj arrangerade UPV en välbesökt internationell konferens om psykedelisk vetenskap i Uppsala.

Marcus Gergeo poängterar att föreningen inte är till för att dela psykedeliska upplevelser.
– Om nån tror att vi tar tripper tillsammans har de fel. Tvärtom, vi tillbringar lördagskvällarna med att diskutera olika vetenskapliga artiklar. Så nördiga är vi!

Ny serie om psykedelika

I en artikelserie kommer UNT berätta om psykedelisk terapi.

Del 1 "Hippiesubstans" kan revolutionera psykvården

Del 2 "Psykdelika kan minska vårdbehovet hos kroniskt sjuka"

Del 3 Forskare kritisk till forskningen om psykedelika

Del 4 Han har provat – men efterlyser bredare debatt

Det här är UPV

Uppsalastudenter för psykedelisk vetenskap är en studentförening som växer snabbt i Uppsala. I dagsläget har man 400 medlemmar. Föreningens syfte är att på ett neutralt sätt förmedla forskningsresultat och sprida kunskap om framtida forskning inom det växande psykedeliska fältet.  Man ordnar föreläsningar, bokcirklar och diskussionskvällar och i maj var man värd för en internationell konferens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!