Föreningar agerar mot terrängkörning

NYHETER. Terrängkörning med två- och fyrhjuliga motorcyklar ökar i Sigtuna kommun. Det anser Naturskyddsföreningen, Sigtuna Orienteringsklubb och Friluftsfrämjande. Föreningarna agerar nu gemensamt för att stoppa den olagliga verksamheten.

Uppsala2014-02-18 16:55

Arlandaskogarna har sedan årtionden var ett populärt tillhåll för cross- och enduroåkare från Stockholmsområdet. Sedan några år tillbaka är även fyrhjulingar ett vanligt inslag i naturen. Konsekvensen är omfattande markskador och konflikter med friluftslivet.

Ett av de mest drabbade områdena är Horssjön strax norr om Arlanda där organiserade skörningar med fyrhjulingar arrangeras. Området har högt klassat naturvärde, enligt kommuens naturinventering.
– För fem år sedan fanns det inga spår av fyrhjulingar vid Horssjön. Men nu ser det ut som en motocrossbana där, säger Torsten Nordén, boende i Odensala.

Jonny Lindevall från Naturskyddsföreningen säger att terrängkörningen vid Arlanda är omfattande, från Åshusby i söder till Lagga torp i norr.
– Det är skandalöst att de får hålla på. Ofta kör de i sankmarker och annan mycket känslig natur, säger Jonny Lindvall.

Nyligen möttes de tre föreningarna för att enas om en strategi. Enligt Sigtuna OK pågår även terrängkörning i Hällsbo naturreservat i Sigtuna.

Med Botkyrka kommun som förebild hoppas man kunna lösa problemen.
– Botkyrka kommun samarbetar med andra kommuner, många föreningar och organisationer. På sin hemsida uppmanar man allmänheten att polisanmäla personer som kör olagligt i terrängen, säger Carl-Gunnar Jansson från Naturskyddsföreningens skogsgrupp.

Botkyrka drog i gång projektet hösten 2011. Anna Avilov, Botkyrkas skogsförvaltare, säger att kommunen just har inlett arbetet. Bland åtgärderna finns upprättande av kontaktnät och informationsmöten.
– Vi har kommit en bit på väg. Vi har bland annat kartlagt var körningarna sker. Responsen från polisen har blivit bättre. Lokala motorklubbar har engagerat sig för att få stopp på problemen med olaglig terrängkörning, säger Anna Avilov.

Mats Backström vid polisen i Tumba är delaktig i projektet.
– Jag hade hoppats på att det skulle komma flera polisanmälningar om terrängkörning från allmänheten. Det är problematiskt att lagföra de här personerna som kör. I regel saknar maskinerna registreringsnummer, säger Mats Backström.

Naturskyddsföreningen, Sigtuna OK och Friluftsfrämjandet ska nu som ett första steg gemensamt lägga ut information på sina hemsidor om hur allmänheten lättast gör polisanmälningar om de ser olaglig terrängkörning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om