Förenklad tillståndsprocess för företag dröjer
En regelförändring som skulle förenkla tillvaron för både småföretag, kommuner och länsstyrelserna har fastnat på regeringskansliet. I vår skulle förslaget genomföras. Nu dröjer det ytterligare ett år.
Men det här är en onödigt omfattande procedur för att skydda miljön. Det kom Naturvårdsverket fram till i en rapport som presenterades för ett år sedan. Där föreslogs förenklingar för en lång rad verksamheter. Även tillståndsmyndigheten länsstyrelsen och kommunnerna, som sköter tillsynen, skulle få en avlastning i arbetet om färre verksamheter måste miljöprövas.
Förändringarna skulle framför allt gynna småföretag som vill växa. Det skulle också förenkla för den som vill dra igång helt ny verksamhet. Att slippa prövningsmomentet skulle minska handläggningstiden till omkring sex veckor.
— Dessutom slipper bolagen lämna en omfattande miljörapport varje år, det är ganska mycket jobb med den, säger Ulla Jennsiche, miljöinspektör på Uppsala kommun.
Enligt planerna skulle de nya reglerna börja gälla redan i vår. Men så blir det inte. Den nya förordningen har försenats kraftigt inom regeringskansliet.
— Arbetet är inte klart på något sätt. Jag tror att det dröjer till nästa vår, även om jag hoppas få det färdigt före årsskiftet, säger Susanne Gerland, rättsakkunnig på miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet.
Det finns ingen samlad statistik över hur många tilltåndskrävande verksamheter som bedrivs i Uppsala. Men under de senaste två åren har länsstyrelsens miljöprövningsdelegation prövat 15 ärenden.
Totalt i landet finns cirka 6 000 anläggningar med tillståndsplikt, varav 1 350 skulle slippa tillståndskravet om Naturvårdsverkets förslag blev verklighet. Enligt rapporten skulle det minska företagens kostnader med 115 miljoner kronor om året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!