Under hösten har personal, anhöriga och gode män larmat om underbemanning och svåra arbetsförhållanden vid Private Nursings LSS-boenden i Uppsala. Kommunen har fått in ett 40-tal anmälningar där personalen beskriver sin situation.
I augusti skrev flera under en protestlista. De ska då ha haft fem olika chefer under knappt två år, tvingats jobba under låg bemanning och blivit lovade vikarier som uteblivit.
– Vi var så underbemannade så att vi inte hann med de boende. De blev sittande på sina rum. Vi ska följa med dem så att de kan gå på bio, på biblioteket eller gå och simma. De ska kunna leva ett normalt liv och vi ska hjälpa dem till det. Det är själva meningen med LSS. Men nästan inget hann vi med, säger en anställd med många år i yrket.
Hen beskriver dagarna som en kamp om allt.
– Till slut fick man koncentrera sig på att göra sitt yttersta för att få verksamheten att överhuvud taget rulla. Det gjorde att vi tvingades släppa kraven på att utföra en värdig vård, säger den anställde.
Det ska nästan ha varit omöjligt att få tillgång till sjukgymnast och arbetsterapeut på grund av att inte heller de hann med. Brukarna kom inte i väg på fotvård eller till frisör.
– Vi fick skjuta på allt från att gå till Ica och handla till att köpa kläder. Private Nursing hade ingen bra människosyn. Man saknade etik och moral, säger den anställde.
Hen vill, liksom andra, inte framträda med sitt namn på grund av rädsla för repressalier. Samma rädsla finns i många av de anmälningar som personal skickat till kommunen.
Flera berättar om oklarheter när det gäller sjuksköterskornas delegering till personalen av medicinska insatser. Enligt en uppgiftslämnare ska sköterskorna ha varit hårt pressade och försökt instruera personal per telefon att göra injiceringar med spruta, något som personalen vägrade.
En annan anmälan berättar om en period med svåra diarréer på ett boende. Underbemanning gjorde att personalen inte hann med hygien, vätskeersättning, mat och annat. När de kontaktade ansvarig sjuksköterska ska de ha fått bristfälligt stöd och tvingats att själva hitta lösningar.
Flera mejl berättar om pressade chefer, chefer som uppges ljuga och manipulera för att klara kraven från Private Nursings ledning.
För en vecka sedan ansåg kommunen att måttet var rågat. Private Nursings avtal sades upp för samtliga boenden, både de sex som Private Nursing driver i dag och de åtta som bolaget skulle ta över under våren.
Loa Mothata (S), ordförande i Omsorgsnämndens upphandlingsutskott, anser att beslutet var nödvändigt.
– Bristerna är allvarliga. Private Nursing har gjort personalneddragningar trots ett ökat stödbehov hos brukarna, säger hon.
Chefskapet har inte fungerat tillfredställande.
– Sammantaget har det skapat en viss osäkerhet och bidragit till dålig arbetsmiljö.
Kommunens uppföljningar visar på brister i omvårdnaden och att brukarna inte har kunnat komma ut på olika aktiviteter.
– Jag ser det som ett avtalsbrott. Alla de brister som framkommit är allvarliga och med tanke på det tydliga regelverk som finns när det gäller hälso- och sjukvårdslagens insatser ser jag allvarligt på att den inte följts, exempelvis vid delegering av medicinska insatser, säger Loa Mothata.
Hur har det drabbat brukarna?
– Det är svårt för mig att säga i vilken utsträckning brukarna farit illa men helt klart är att det finns stora brister. Jag känner mig trygg i det beslut utskottet landade i, säger Loa Mothata.