Företagare väntar på tillstånd

Tre veckor för att få tillståndet, lovade Uppsala kommun. Två månader senare väntar företagarna bakom Aqua Deli fortfarande på att öppna sin butik i Svavagallerian.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2004-05-04 00:00
Vi vet att det fortfarande inte är någon som har tittat på ärendet, säger Harald Hussenius, en av delägarna.
När han i februari fick det ursprungliga beskedet att det skulle ta tre veckor att få tillstånd för livsmedelshantering från kommunen anpassade man öppnandet av den nya fiskaffären till det.

140 000 kronor i månaden
De byggde om, köpte inventarier och anställde personal. Efter fyra veckor ringde de och fick då beskedet att det skulle ta minst fyra veckor till. Nu dras företaget med fasta kostnader på runt 140 000 kronor i månaden utan att omsätta en krona i butiken.
Hade vi vetat att det skulle ta den här tiden hade vi gjort på ett annat sätt, men de sa tre veckor, säger Harald Hussenius.
I dag, tisdag, väntar butiken en leverans av varor för cirka 30 000 kronor.
- De sätter oss i skiten. Man har nästan lust att öppna i alla fall, men man vill ju göra allt rätt, säger Harald Hussenius.

Underbemannade
På Uppsala kommun avstår miljödirektören Helena Lindblad från att svara på några frågor med hänvisning till att hon är för ny på jobbet. Hon hänvisar till gruppchefen för livsmedelstillsynen Yvonne Linné.
- Jag har svårt att tänka mig att någon har blivit lovad tre veckor. Även om det är idealet, ligger vi i dagsläget snarare på fem veckor från det att ansökan är komplett, säger hon.
De är fem handläggare på enheten för livmedelstillsyn, som jobbar undan ärendena så snabbt de kan.
- Men vi skulle snarare behöva vara 20 personer, säger hon.
Något som Aqua-delägaren Olaf Olafsson har förståelse för.
- Vi skyller inte på något sätt på miljökontoret, vi inser att de har mycket att göra. Men vi satsar våra egna pengar i det här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om