Forever young?

Programledare, popartister, radiopratare, fotomodeller. I modetidningar, i reklamfilmer, på affischer. Överallt ser man människor som är unga. U n g a. — Och ändå ses ofta ungdomar som lata, ointresserade och bortskämda. Något helt annat än den ungdomliga livsstil människor försöker leva upp till, säger Calle Hvenmark, 17 år.

Foto: Magnus Eriksson

Uppsala2003-08-27 00:01
Han, Charlotte Olsson 17 år och Lisa Dahlman 18 år, menar att medias fixering vid ungdomlighet får spela en alltför stor roll i vårt ungdomshysteriska samhälle. Ungdomshysteriska. Är det verkligen det vi är, eller är det kanske snarare den ungdomliga livsstilen som eftersträvas? Lisa grunnar på skillnaden mellan ungdom och ungdomlighet:
— Jag tror vi strävar efter att vara ungdomliga, oavsett ålder, eftersom den imagen står för friskhet, nytänkande, framtid, hopp och lycka. Men ordet ungdom beskriver en konkret ålder som inte bara förknippas med bra saker.
Ungdomlighet har alltså inget med åldern att göra?
Till viss del har den ju det, menar Charlotte. Särskilt med tanke på att vi är så utseendefixerade. Det är inte för inte som folk i tjugoårsåldern är med i all reklam.
— Det kan vara svårt att se ut som 17 när man är 65, även om många gör sitt bästa med plastikoperationer och annat. De som är äldre försöker leva upp till ungdomsidealet och vi som är unga försöker leva upp till det bekymmersfria liv ungdomlighet står för. Alltid strävar man efter något, säger Charlotte.
Det motsägelsefulla är, tycker de, att man ska eftersträva att vara ungdomlig på ett vuxet sätt. Man ska inte vara barnslig men får gärna ha barnasinnet kvar.
— Men helt vuxen blir man kanske aldrig. I alla fall går det inte att säga när man blir det. Det är inte åldern som bestämmer, utan de erfarenheter livet ger, säger Calle.
Till exempel som att flytta hemifrån, ta körkort, tågluffa eller kunna handla på systemet?
— Ja, sånt med, säger Lisa. Men även andra saker. Man utvecklas hela tiden, det går inte att säga "När jag har flyttat hemifrån är jag vuxen".
Men att flytta tycker de ändå är ett stort steg. Att bryta upp från sina föräldrar och skaffa sig ett eget liv.
— Men att bryta upp hör också till ungdomen, säger Calle. Att bryta normer och gå en annan väg än den äldre generationen. Även om man formas väldigt mycket av sina föräldrar, så är det i ungdomsåren det visar sig om man väljer att gå i deras fotspår eller att vika av på en egen väg.
— Det är det som är både spännande och läskigt när man är ung. Framtiden är oviss. Man finner ingen stadga i jobb, hus, familj, bil... När man är vuxen har man allt det där, vilket måste kännas tryggt men samtidigt kanske lite tråkigt, säger Lisa.
Diskussionen hettar till, det viftas med händer. " Det här måste du skriva om; prestationsångesten!".
— Idag känner man en så stark press på sig att bli lyckad. Man ska göra karriär, skaffa en välartad familj, ha mycket pengar. Det ger ångest, säger Charlotte.
— Det är det som är så jobbigt med att vara ung. Man vet inte vad som kommer att hända framöver. Vilket yrke man får. Det är klart, vissa vet. Det verkar skönt. Men många har inte en aning och en oerhörd ångest över det, säger Lisa.
Slutsats: Fråga aldrig en ung människa vad han eller hon ska bli.
Men det är också på grund av ovissheten, eller om man så vill, den totala friheten inför den kommande vardagen som ungdomligheten hyllas, tror de.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om