"Förfall vore kulturskymning"

Artikelserien Brukens framtid har fått stort gensvar hos Upplänningarna och många har skrivit till oss. "Det är hög tid att ta tag i detta", skriver en läsare.

"Välkommen världen!" skriver en läsare apropå UNT:s artikelserie Brukens framtid.

"Välkommen världen!" skriver en läsare apropå UNT:s artikelserie Brukens framtid.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-09-16 07:00

Yvonne Staf är reseledare i Europa, Asien och Oceanien, men också i Uppsala och säger sig ha "sitt hjärta i Uppland". Hon har fått många tankar under artikelserien Brukens framtid. "Vi har så mycket att vara stolta över och visa upp för världen. Ändå är vi lite dåliga på det", skriver hon, som också tycker att Uppsala kommun med turistbolaget Destination Uppsala inte ser potentialen i bruken. "De har glömt grupper som är 50+ och andra som kanske bara vill ha lite kultur, vacker natur och någon som berättar". Men, lägger hon till. "det finns vilja och engagemang på bruken runt om i Uppland, och med lite ekonomisk hjälp kan det bli något riktigt bra."

"Vad glad jag blir över att ni lyfter frågan om vallonbruken", inleder Katarina Persson sitt mejl som hon gett rubriken "Bruken är ett världsarv!". Hon driver butik, galleri och keramikverkstad i sadelmakarlängan vid Österbybruks herrgård. "Jag möter dagligen folk som undrar varför inte dessa unika miljöer tas bättre om hand och marknadsförs mer.", skriver hon och slår ett slag för att planerna på ett besökscentrum i Ånghammaren i just Österby tas upp igen.

LÄS MER: Han ska utvinna brukens potential

Artikelserien Brukens framtid var "inspirerande och tänkvärd", skriver Thomas Back. Han menar att bruken historiskt sett karaktäriserades av kreativitet, företagaranda, nätverkande, internationalisering och kunskapsinhämtning. Samma saker bör ligga till grund för bruken i framtiden, menar han som ger flera förslag på tänkbara aktiviteter, som satsningar på odling och trädgård och på småhusbyggande, kanske i Attefallsmodell som tillsammans kan bli ett slags modeller av historiska byar. "Husen kan användas för övernattning av hugade intressenter för dem som är på resa", skriver Thomas Back som också efterlyser busstransporter till bruken.

"Det är hög tid att ta tag i detta, men det vore fel att inte ta med brukens omland, vars befolkning skattlades genom ålägganden av olika slag som att köra malm, kolning, och ta fram livsmedel, med mera", skriver Per-Ulf Allmo, som också lyfter fram Dannemoras betydelse, och den höga kvalitén på malmen som kom därifrån och var grunden för hela bruks-Uppland.

En annan som reagerat är Maria Gardfjell, kommunalråd för Miljöpartiet i Uppsala och styrelseledamot i Destination Uppsala. Hon kallar inställningen hos Tina Mykkänen, vd för Destination Uppsala, för "trist". I en artikel sa Tina Mykkänen att det inte går att marknadsföra något som inte finns. "Stadsbefolkning runt om hela Europa är väldigt intresserade av närhetsturism, inte bara sammanhållna besöksmål som Älgparken eller Furuvik, utan möjligheter till vandring och cykling, historiska upplevelser, badplatser, mat, kultur, aktiviteter", skriver Maria Gardfjell, men poängterar också att det då måste finnas restauranger, caféer, hotell, b&b, butiker och "möjlighet att få detta paketerat på lite olika sätt".

Ola Hildingsson i Västland välkomnar uppmärksamheten som artiklarna gett bruksmiljöerna, och berättar om de insatser han och andra gjort för att ta hand om gamla minnen därifrån. Bland annat har de iordningställt ett gammalt gjuteri nära Västlands bruk. Men han efterlyser också tips på vad man kan göra av exempelvis gamla räkenskapsböcker.

En artikel tog upp frågan om dålig skyltning till bruken. Bra vägvisare till bruken är verkligen något som krävs, menar Claes Gille som vill se tydlig skyltning på E4 vid Fullerö

Några som med stort intresse följt rapporteringen är medlemmar i Sällskapet vallonättlingar. En av dem är Robert Matsson som berättar om sällskapets många projekt, som bokutgivning och en släktdatabas . "Om vallonbruken i Uppland skulle förfalla har ett stort stycke av vår kulturhistoria försvunnit och man kan då tala om verklig kulturskymning.", skriver han.

Det är inte bara i mejl till redakationen som reaktioner kommit. I sociala medier har artiklarna lett till diskussion, exempelvis i facebookgruppen Vallonbruk i Uppland. "Breddar vi bilden och ser hela destinationen Uppland, så är vi närmast kompletta. Bruken, Roslagskusten med bad och båtliv, Florarnas unika natur, storstadens shopping och nöjen. Välkommen världen!", skriver en person där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om