Regeringen har beslutat att bygga 250 000 nya bostäder de kommande fem åren, hur långt räcker det egentligen?
– De bostäderna kommer att ha en mycket viktig del i att täcka den enorma brist som finns på bostadsmarknaden i dag och som ackumulerat under lång tid. Det sänder dessutom en viktig signal om att vi har en regering som för en aktiv bostadspolitik.
Hur ska det här gå till?
– Jag har ett antal förslag som kommer att leda till att vi sänker tröskeln för att få fler bostäder byggda. Bland annat genom något som vi kallar för stadsmiljöavtal där staten går in och finansierar upp till 50 procent av kollektivtrafiksatsningar i kommunerna. Det kommer öppna upp för bostadsbyggande på marker som idag anses oattraktiva. Genom att med kollektivtrafik förbinda den i dag oattraktiva marken med resten av orten, blir det attraktivt att bygga bostäder där.
Vad kommer prisnivåerna att ligga på?
– Staten bygger ju inte bostäderna så därför är det svårt att säga. Men vi ser att kommunerna gör på olika sätt. I Göteborg exempelvis som är en rödgrön kommun har de aviserat användandet av så kallad presumtionshyra på ett nytt sätt. De t innebär att de sätter ett lägre pris på hyresrätter än övriga aktörer på en del av beståndet som de bygger. De har nämnt exempelvis tre rum och kök för 7 000 kronor i månaden.
Men vad tänker ni i regeringen göra för att stimulera byggandet av billigare boenden i andra kommuner som exempelvis Uppsala?
– Vi följer alla exempel för att se vad som fungerar och om det är något som kan tillämpas på fler ställen. Min roll som bostadsminister är att lyfta fram goda exempel och att mer aktivt se till att det byggs i kommunerna. När utbudet blir större och det dessutom genom stadsmiljöavtalen byggs bostäder på mark som i dag anses olönsamma för att de ligger mer i periferin, så blir det förhoppningsvis även lägre priser och hyror.
Hur ska ni komma åt problemet med de som tvingas hyra i andrahand för ockerhyror?
– VI har fått signaler om ockerhyror och att priserna har gått upp väldigt mycket. Därför har jag gett Boverket i uppdrag att se över vad det är som har hänt så att vi kan åtgärda de problem som finns. Boverket ska återkomma till mig så snart som det bara går.
Hur snart är det?
– Det här görs inte på en handvändning om det ska ske på ett seriöst sätt. Vi hoppas kunna få in ett bra underlag efter sommaren.
Vill ni återinföra besittningsskyddet för de som hyr bostadsrätt i andra hand, alltså det skydd som gör att de inte kan kastas ut ur lägenheten hur som helst?
– Alla de bitarna som handlar om andrahandsuthyrning måste jag ha ett bra underlag för innan jag kan säga något, och det underlaget arbetar som sagt Boverket med som är en expertmyndighet.
Det här är ett problem som rör oerhört många. UNT har exempelvis träffat Myriam Nyberg som på fem år haft 11 olika adresser i Uppsala, vad tycker du att hon ska göra fram tills att en bättre bostadsmarknad är här?
– Det finns inga snabba lösningar. Min förhoppning är att vår strategi att arbeta både långsiktig och kortsiktigt kommer att ge resultat. Långsiktigt genom de 250 000 bostäder som ska byggas fram till 2020, och kortsiktigt genom att se över andrahandsuthyrningen. Jag tycker att Myriam och andra som drabbas bör bevaka vad som händer där och jag hoppas de kan se att regeringen nu för en aktiv bostadspolitik som inte bara förlitar sig på att marknaden ska lösa allt.