Förklädd Gud i Mariakyrkan

- När alla röster finns och man hör alla stämmor är det superläckert, säger Marie Westerlind, solosopran i Sigtuna sångensembles och Kammarensembles konsertprogram i Mariakyrkan i Sigtuna den 20 september. Lars-Erik Larssons och Hjalmar Gullbergs Förklädd Gud är huvudnummer.

Uppsala2014-02-18 16:20
Upprinnelsen till hela projektet kommer från Greger Fellin, dirigent och körledare för Sigtuna sångensemble.
Greger Fellin hörde dåvarande programdirektören på Sigtunastiftelsen, Berit Carlström, recitera Göran Tunström under en konsert för flera år sedan.
- Att säga att det var som ett knytnävsslag är väl att använda fel ord, men det var stort för mig, säger Greger Fellin med betoning på stort.

Spelade stycket som barn
Som barn i Köping spelade han fiol och under en period spelade han stycket Förklädd Gud varje kväll. När sedan Monika Hagelin, känd musikprofil i Sigtuna, påtalade att sångensemblen borde framföra stycket, ställde Greger Fellin frågan till Berit Carlström. Han ville ha henne som recitatör under konserten, och hon sade ja.

Mönstring av musikliv
Förutom Förklädd Gud innehåller konserten tre helt nykomponerade stycken. En diktsvit av Edith Södergran för damkör och cello samt en text av Dylan Thomas för baryton, kör och orkester, båda tonsatta av Greger Fellin. Det tredje stycket är en dikt av Erik Lindegren tonsatt av Henrik Román från Märsta. Konserten har 41 personer medverkande på scen och det blir något av en uppvisning av Sigtuna kommuns musikerliv eftersom samtliga solister och ett flertal av musikerna bor eller har bott i Sigtuna kommun.
- Det är något helt annat att spela på hemmaplan. Det blir en annan typ av kommunikation med publiken. Man hälsar på många av dem och flera kommer för att just vi spelar och inte enbart för att det är bra, säger Luisa García Lantz, cello­solist och Sigtunabo.

Konsert på hemmaplan
Men hon är inte mer nervös för att konserten ges på hemmaplan. Greger Fellin däremot menar att det blir en annan stringens just för att det sker på hemmaplan.
- Jo, skärpningen blir nog något större. Men samtidigt är det ju härligt att ge en konsert med vänner omkring sig.
Det lokala nätverken har spelat stor roll för konserten. Hade inte Luisa García Lantz och Greger Fellin bott grannar under några år i Sigtuna hade de förmodligen inte känt varandra.
- Herregud, jag hade en professionell cellist till granne, då måste man ju skriva något till henne, utbrister Greger Fellin.
Han skrev helt sonika musik till en dikt av Edith Södergran och gick över med. "Oj, vad kort!" svarade cellogrannen så han skrev musik till två strofer till. Så var den musikaliska vänskapen inledd.

Musiklärare som baryton
För att få en barytonsolist till ensemblen tillfrågade Greger Fellin Anders Rosén, mångårig musiklärare på Sigtunaskolan Humanistiska läroverket och den som stod bakom SSHL:s kör Pro Vobis framgångar.
- Han är en otrolig musiker med en stor förmåga att förvandla text till musik och att förmedla dess innehåll, säger Greger Fellin.

Individ och grupp
Marie Westerlind är sopransolist. Hon bor i Märsta och är i början av sin karriär som frilansande sångerska. Hon lyser när hon talar om repetitionarbetet och det som händer mellan körmedlemmarna, musiken som uppstår:
- Det kan vara svårt att hitta varandra i kören när man lyssnar så mycket inåt, på sin egen stämma. Men när man börjar lyssna in körgruppen. Då. Det blir en härligt markant skillnad när man sjunger som grupp och inte som individer i sin egen lilla bubbla. Det är det stora hela som räknas.


Fotnot: Konserten arrangeras av
Sigtuna sångensemble och Sigtuna­stiftelsen i samarbete med SSHL,
Sigtuna församling samt Sigtuna
kommun. Förutom den stora konsert­en ges även en mindre på Sigtunastiftelsen den 22 september, speciellt riktad till äldre skolelever.
Förklädd Gud
av Hjalmar Gullberg

(...)
Vem är den gode herden
som för sin flock i vall
och som med gräs förser den
och toner av kristall?

(...)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om