Förkorta förkylningen

Det går inte att slippa förkylningsvirus helt. Den senaste forskningen talar om zink som ett bra hjälpmedel. Det finns även andra råd kring hur du kan hålla snuvan stången, och minskar sjukdagarna.

Sanna Edhin, immunolog och författare ger sina bästa råd för hur du botar en förkylning.

Sanna Edhin, immunolog och författare ger sina bästa råd för hur du botar en förkylning.

Foto: Scanpix

Uppsala2011-02-28 09:04

Förkylning drabbar de flesta vuxna en till två gånger per år. Det är en virusinfektion, ofta ett rhino- eller coronavirus, i övre luftvägarna. De smittar lätt, särskilt de första sjukdomsdagarna, och sprids med hostningar, nysningar och direktkontakt.
De vanliga symtomen är nästäppa, rinnande snuva, halsont, rethosta och huvudvärk.

Hur undviker man bäst att smitta och smittas?
– Nys i armvecket. Efter en nysning hänger små droppar med virus kvar i luften cirka 20 minuter. Undvik kroppskontakt. Ta inte i hand, pussa på kinden eller krama om. Tvätta händerna ofta med tvål och vatten eller handdesinfektion med mjukgörande ämnen, säger Claes Ehinger, leg läkare och specialist i allmänmedicin.

Vad är ditt bästa ”recept” mot förkylning?
– Känner du dig trött och hängig, har lite ont i halsen och ont i huvudet, stanna hemma och ta det lugnt. Sömn och vila är det bästa receptet mot förkylning.

Hur kan man stärka immunförsvaret?
– Livsnjutare får färre infektioner. Ett sätt att förebygga förkylning är att njuta mer av livet. En förkylning kan vara kroppens sätt att säga till dig att dra ner på tempot och låta själen hinna ifatt. Om inte huvudet har förstått så säger kroppen ifrån. Tar man det lite lugnt och unnar sig att göra roliga saker är risken mindre att man smittas av en infektion. Det är stärkande för immunförsvaret att njuta av tillvaron.

Stärks immunförsvaret om man stressar mindre?
– När vi är stressade har vi inte lika starkt försvar mot virus och baciller. Stress är inte orsaken i sig, men den gör oss mer mottagliga för att smittas med en virusinfektion.
Ofta blir man förkyld så fort man går ner i varv efter en intensiv period. Det kan vara så att immunförsvaret går på högvarv när man är stressad och sedan ”släpper taget” när vi varvar ner.

Kan bra mat stoppa en förkylning?
– Äter man hälsosamt, vanlig husmanskost, har man som regel ett bra näringstillstånd och behöver inte äta extra vitaminer och antioxidanter.

Fungerar förkylningsmedel som KanJang och Esberitox?
– Det finns belägg för att sådana produkter kan förkorta förkylningen med cirka en dag. Men då ska man börja ta dem vid första symtomen.

Kan man förkorta en förkylning?
– Klart är att man inte ska forcera den genom att göra allt som man hade planerat att göra, utan låta förkylningen ta den tid den tar.
Det är jobbigt för kroppen att bekämpa en infektion. Immunförsvaret behöver jobba i fred. Risken att bli sjukare ökar om man håller i gång för mycket.

Kan man röra på sig när man är förkyld?
– Att vara ute i friska luften är inte farligt. En promenad i lugn takt kan bara vara nyttigt. Men kraftig motion med pulsökning ska man inte ägna sig åt när man är förkyld, säger Claes Ehinger.

UNT FRÅGAR: Hur håller du dig frisk från förkylning?

Malin Karlsson, 20 år, Märsta

– Det är viktigt att klä sig rätt beroende på väder. Sen så tvättar jag ofta händerna. Som många andra tar jag tabletter vid förkylning.

Malin Wesström, 23 år, Uppsala

– Jag brukar inte bli förkyld. Så jag tänker inte på något speciellt förutom att jag klär mig varmt när det är kallt. Jag har ingen speciell huskur ifall jag blir sjuk.

Mikael Malm, 41 år, Uppsala
– Jag tror på att man ska friskvårda. I mitt fall springer jag en del och är noga med att tvätta händerna efter att jag har varit ute. Blir jag sjuk tar jag förkylningstabletter, både på gott och ont.

Britt-Inger Örenius, 51 år, Örebro
– Jag har turen att vara förskonad från förkylningar. Jag äter mycket C-vitamin. Skulle jag bli sjuk försöker jag sova bort förkylningen.

Lennart Avegård, 77 år, Uppsala
– Jag är aldrig förkyld! Det beror på att jag lever sunt, motionerar mycket och dricker måttligt med sprit.

Enkät: Jakob Meijer
Foto: Hans E Ericson

Expertens bästa tips

Sanna Edhin, immunolog och författare till flera böcker om hälsa, ger sina bästa råd.
– Det är viktigt med bra mat och att kombinera den med kosttillskott. Det stärker immunförsvaret och ökar infektionsskyddet.
”Glädjepeptiderna” och förkylningsvirusen verkar på samma receptorer i hjärnan. Genom att vara glad minskar man också risken för förkylning, säger Sanna Edhin. Hon rekommenderar följande tillskott för att förebygga och förkorta förkylning:

C-vitamin: Nödvändigt för infektionsförsvaret, har stark antiinflammatorisk verkan. Ta 1-2 gram eller mer per dag.
D-vitamin: Viktigt för ett starkt, fungerande immunförsvar. I soljus bildas D-vitamin i kroppen så försök få solljus på huden, 15-30 minuter per dag. Ta tillskott i dosen 2 gånger 400 IU per dag.
Zink: Virusdödande. Behövs för sårläkning och bildning av antikroppar. Ta 20-40 mg dagligen.
Hälsosamma bakterier: Ta dagligen probiotiska produkter som Actimel och ProViva.
Omega 3-fettsyror: Stärker slemhinnorna och är kraftigt anti-inflammatoriskt. Ät fet fisk som makrill, vildlax och sill. Alternativt tag 1-2 tsk kallpressad linfröolja eller omega-3-kapslar dagligen.
Vitlök: Har bland den högsta antioxiderande effekten hos grönsaker och är virushämmande.
Propolis: Innehåller många bakteriehämmande ämnen. Finns som kosttillskott i hälsokosthandeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om