Försäkringsbolagen varnar för kylan

Vinterstängda fritidsstugor åker lätt på frost- och vattenskador. I vintras ökade skadeanmälningarna rejält hos försäkringsbolagen. Nu varnar flera bolag kunderna inför den kommande vintern.

Uppsala2010-10-19 07:58

Den stränga vintern orsakade rejäla ökningar av skadeanmälningar. På försäkringsbolagens hemsidor har man nu fyllt på med allehanda information om alltifrån kostnader för skadorna till tips på hur man som kund undviker nya skador under den kommande vintern.
Hittills i år har 2 500 vattenskador i landet anmälts till Länsförsäkringar. Av dessa var 1 340 skador orsakade av frysningar i vintras. Det är en markant ökning jämfört med vinterperioder tidigare år, enligt försäkringsbolaget.
Men det är inte bara fritidshusen som skadats. Länsförsäkringar har dessutom en stor andel lantbrukare försäkrade hos sig. Skadekostnaderna i Uppsala län är till och med september cirka 60 miljoner högre än under motsvarande period förra året.
– Snötrycksskador inom lantbruket är den största enskilda skadan som medförde stora kostnader, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Fritidshusen i länet orsakade kostnadsökningar på några miljoner, jämfört med samma period förra året. Därför har Länsförsäkringar gått ut med mer information om hur man kan förebygga skador inför den kommande vintern.
– Vi tar kontakt med fritidshusägare och ger tips om hur man kan stänga sin sommarstuga.
Även försäkringsbolaget If rapporterar om en rejäl ökning; anmälningarna i vintras ökade med 70 procent jämfört med vintern innan, uppger bolaget. Det var vattenskador som stod för nästan hela ökningen.
Hos Trygg Hansa märks samma utveckling: Vintern 2010 orsakade en fördubbling av antalet skadeanmälningar jämfört med samma period under de tre vintrarna före. Därför är det kanske inte så konstigt att försäkringsbolagen nu är måna om att informera kunderna om att se över fritidshusen.

Vattenskador orsakar tillsammans med brandskador mest kostnader inom Trygg-Hansas villa- och fritidshusförsäkringar, berättar produktspecialisten Håkan Franzén. Det var kunder i Mellan- och Sydsverige som stod för vinterns ökning av antalet anmälda vattenskador. I Norrland var det däremot lugnt.
– De är inte vana vid att vidta åtgärder för att förhindra skador. Men i norrland har man lärt sig det här med kalla vintrar.
Flera bolag har gått ut med en kampanj inför den kommande vintern, för att hindra en liknande ökning av vattenskadorna.
– Brand och inbrott har vi informerat om tidigare, men inte lika mycket om just fritidshus och vattenskador om vintrarna. Vi blir visa av erfarenheten, säger Maria Lyrevik, sakskadechef på Folksam.

SÅ UNDVIKER DU VATTENSKADOR

Stäng av vattnet inför vintern
Töm varmvattenberedaren på vatten
Har du vattentoalett, töm även spolcisternen
Häll frostskyddsmedel i diskho, tvättställ, toalettstol och golvbrunnar
Ha gärna på grundvärme, cirka 5-10 grader i huset/stugan. I kök och badrum kan du gärna låta värmen vara lite högre, cirka 15 grader varmt.

Källa: Trygg-Hansa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om